Vandaag is het al veertig jaar geleden dat de Amerikaanse zwemmer en acteur Buster Crabbe is gestorven.

44 buster crabbe

Crabbe is vooral bekend als Tarzan en werd aangezocht als vervanger van de enige “echte” Tarzan (voor velen) en dat was dan Johnny Weissmüller omdat hij eveneens een voormalig zwemkampioen was (op bovenstaande foto behaalde hij een bronzen medaille op de Olympische Spelen van 1928 voor de 1.500 meter vrije slag, in 1932 won hij zelfs de gouden medaille op de 400 meter vrije slag).
Toch is in mijn ogen de beste Tarzan-film aller tijden “Greystoke” van Hugh Hudson uit 1984 met in de hoofdrol Christopher Lambert. Ik geef toe: het is niet zijn vertolking die de film zo aantrekkelijk maakt in mijn ogen, maar wel het scenario dat ongeveer het enige is in heel de Tarzan-filmografie dat de boeken van Edgar Rice Burroughs op de voet volgt.
Crabbes rol in de Tarzanfilm Tarzan the Fearless uit 1933 was het begin van een carrière waarin hij in meer dan honderd films speelde. In King of the Jungle (1933), Jungle Man (1941) en King of the Congo (1952) speelde hij typische “jungle man”-rollen. Hij had echter ook de hoofdrol in meerdere populaire films, waaronder The Sweetheart of Sigma Chi (1933) met Betty Grable, Search for Beauty (1934) en Flash Gordon (1936) met de vervolgen hierop in 1938 en 1940. In 1939 speelde hij nogmaals met Betty Grable in de comedyhit Million Dollar Legs. Crabbe is de enige acteur die zowel Tarzan, Flash Gordon en Buck Rogers – de top drie van comic-helden uit de jaren dertig – speelde. Daarnaast speelde hij b.v. ook nog Billy the Kid. In enkele films staat hij op de titelrol vermeld als “Larry Crabbe” of “Larry (Buster) Crabbe”.
Crabbe had de hoofdrol in meerdere televisieseries, zoals Captain Gallant of the Foreign Legion (1955 tot 1957). Crabbe verscheen hierna nog geregeld op televisie, onder meer in een aflevering uit 1979 van de serie Buck Rogers in the 25th Century, waarin hij een gastrol had als de oude piloot brigadier Gordon, een referentie naar zijn Flash Gordon rollen.
Hij was in 1982 nog te zien in de film The Comeback Trail. Het jaar erna overleed hij op 23 april 1983 in zijn huis aan een hartaanval, nadat hij over een prullenmand gestruikeld was. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.