“Het is zo ver! We wagen het erop: deze zomer pakt De Voorpost uit met een exclusief overzicht van al wie zich op één of andere manier met populaire muziek bezig houdt (of hield) in het Waasland.” Zo schreef ik 45 jaar geleden in het regionale weekblad “De Voorpost”.

Wat verstaan we onder populaire muziek? Wel, we zullen heel breed zijn: alles wat geen jazz of “ernstige” (klassieke of hedendaags-experimentele) muziek is. Dus: volksmuziek, pop, musical, rock, orkesten (maar géén fanfares of harmonieën), kleinkunst…
De reden dat een paar genres uitgesloten worden, is niet dat we ze te min (of te hoog) achten, maar ondergetekende kan nu eenmaal niet thuis zijn in àlle genres. Voor genoemde rubrieken doet De Voorpost een beroep op andere mensen en, je weet het nooit met dat Terrific Team van ons, misschien gaan zij ook nog wel eens op speurtocht op hun specifieke terrein, zodat onze lezers als het ware over een « encyclopedie van de Wase muzikanten » zullen beschikken…
Over encyclopedieën gesproken … Opperhoofd Wouter Vloebergh (uiterst rechts op de foto) zal uiteraard ook een flinke duit in het zakje doen via de uitgebreide informatie die hij al heeft verzameld voor zijn “Encyclopedie van het Waasland”, maar verder rekenen we op de medewerking van alle vroegere of huidige kleine of grote artiesten. Of hun fans, supporters, familieleden, vrienden… Anekdoten, uitgebreide biografieën, allerhande foto’s en documenten (affiches, liedjesteksten e.d.) zijn welkom op ons adres.

Daar wij vooral met interviews willen werken (omdat dit de levendigheid in de hand werkt), vragen wij ook contactadressen of telefoonnummers van mensen die interessante zaken kunnen vertellen over het muziekgebeuren in het Waasland.
Om je toch een zekere leidraad te geven, zodat je weet wat we van je verwachten, ziehier de indeling die we hopen te volgen. We starten met een overzicht tot en met de eerste wereldoorlog. Het spreekt vanzelf dat we hier vooral op de herinneringen van oudere lezers zullen moeten steunen. Schrijf ons eens een briefje en eventueel komen we even met je praten, terwijl een fotograaf je voor eeuwig op de gevoelige plaat vastlegt. Historisch gezien is dit de belangrijkste periode. Weet je dus nog iets, hoe klein ook, over straatmuzikanten, kermiszangers, populaire operettezangers, liedjes die handelen over plaatselijke gebeurtenissen, aarzel niet, denk niet dat een ander het wel in je plaats zal doen!
Een tweede deel zal lopen tot en met de tweede wereldbrand. Dit is de periode van de grote orkesten, de stijlvolle zangers en zangeressen door megafoons. Hier zullen vast en zeker nog foto’s van te vinden zijn en nog levende getuigen van de gouden periode van de charleston, de boston, de foxtrot enz.
Deel drie loopt tot ongeveer 1965. Tot die periode was het Waasland goed vertegenwoordigd op radio en televisie en «dus», ook in de hitlijsten. Vooral twee genres lijken wel Wase specialisten: enerzijds charmezangers als Jean Walter, Bob Benny en Jacques Raymond, anderzijds kleine beatgroepen als The Dinkies, The Jumpers, Theo and the Beat Boys, Johnny and the Hollystones enz.
Het laatste deel is uiteraard gewijd aan “de tijd van nu”. Overal in alle uithoeken van het Waasland worden pop- of kleinkunst-groepjes uit de grond gestampt, die na een paar maanden weer verdwijnen of overgaan naar andere groepen. Dit is geen Grote Geschiedenis, maar voor de betrokkenen wel. Het is de tijd waarover je later graag aan je kinderen zal vertellen. Laat De Voorpost dan een geheugensteuntje zijn en … een bewijs dat het écht gebeurd is! Voorwaar, dit wordt alweer een reeks om uit te knippen en goed bij te houden!
ALLE BRIEFWISSELING OVER DE WASE MUZIEKGESCHIEDENIS NAAR: JAN SEGERS, HOGENAKKERSTRAAT 89, 2700 SINT-NIKLAAS (links op bovenstaande foto).

Jan Segers (alias Ronny De Schepper)

Naschrift
Door het gebrek aan reacties is deze reeks er nooit gekomen, alhoewel een andere medewerker van De Voorpost, namelijk Luc De Ryck (tweede van links op de foto), daarover toch wel genoeg informatie moet hebben gehad om deze reeks alsnog te realiseren nadat ik bij het blad (en uit het Waasland) vertrokken was…

6 gedachtes over “45 jaar geleden: de geschiedenis van de populaire muziek in het Land van Waas

  1. hallo , ik ben joeri uit het waasland en op zoek naar informatie over een band johnny and the hollystones genaamd , die hier ergens in het waasland bezig was . Ik vermoed zo rond 1965 , ik zoek deze informatie omdat mijn vader destijds in die band zat en ik er graag wat meer over zo weten . Alle info is welkom , bedankt alvast ,
    joeri ( altijdplezant@outlook.be)

    Geliked door 1 persoon

    1. Joeri, je familienaam is toevallig toch niet De Cleen? Anders woonde je vader Eddy in dezelfde blok als wij op de Tuinwijk in Temse (wel helemaal aan de andere kant). En Eddy was de drummer van Johnny and the Hollystones, meen ik me te herinneren. En de sologitarist was een Engelsman, Sammy Butler. Am I right or am I right?

      Like

      1. Beste,
        Wat je bevinding van Johnny and the Hollystones betreft, ikzelf was de drummer van de band, na Robert De Cleen die naar het leger moest,
        De sologitarist was Benny Butler en zijn vader was een Engelsman.

        Grt Freddy De Blieck

        Geliked door 1 persoon

      2. Freddy, ik herinner me uit die tijd ook een wielrenner uit de streek met jouw naam, maar de combinatie drummer/wielrenner lijkt me vreemd, dus zal het wel een naamgenoot zijn, neem ik aan?

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.