Fifteen years ago 26 year old Danica Patrick of the United States won the Indy Japan 300 becoming the first female driver in history to win an Indy car race (dat is zowat het kleine broertje van Formule 1).

In 1998 liet de beroemde RAC psychiater Judy Eaton een onderzoek verrichten waarom slechts 3 % van de 33.000 mensen die over een motorsportlicentie beschikken vrouwen zijn. “Omdat ze door hun sponsor werden gevraagd topless te poseren,” was één van de antwoorden…
Als ik dus zeg dat vrouwen in de formule 1 zeldzaam zijn, dan bedoel ik wel degelijk: achter het stuur, want over de fameuze pitspoezen heb ik het hier nu eens expliciet niét. Nochtans hoeft dat niet zo te zijn. Ondanks het feit dat autorenners zich in televisie-uitzendingen als de Superster-wedstrijden de meerdere tonen in allround sportief zijn dan vele “atleten”, is er geen fysieke reden waarom vrouwen de formule 1 minder goed zouden verdragen dan hun mannelijke collega’s. Bovendien is het niet altijd zo geweest. In de oertijden van de racerij waren de vrouwen er zelfs meteen bij. De Franse Camille du Gast is als eerste de annalen ingegaan en wel ter gelegenheid van de wedstrijd Parijs-Berlijn in 1901. Alhoewel ze in haar Panhard als laatste diende te starten, had ze toch tal van tegenstrevers ingehaald aan de finish.
Ze was ook één van de leiders in de fameuze race Parijs-Madrid, twee jaar later, die het einde zou betekenen van de wegracerij wegens het regelrechte slagveld dat werd aangericht bij de deelnemers én toeschouwers. Merkwaardig genoeg vond mevrouw du Gast het racen op circuit te minnetjes voor haar en schakelde over op motorbootwedstrijden. Alweer stond ze aan de leiding van een wedstrijd die diende te worden stilgelegd wegens de ravages die werden aangericht. Met name de race Algiers-Toulon 1905 schreef ze op haar naam omdat ze de laatste “overlevende” was (’t is te zeggen: haar boot was het verste geraakt vooraleer te zinken, zijzelf werd op het nippertje gered door een passerende destroyer).
Ondertussen had Dorothy Levitt in een Napier als eerste vrouw een autorace gewonnen, met name in 1902 de Gordon Bennett race, die ondanks haar naam wel degelijk in Frankrijk werd betwist.
Toch kreeg ze in 1907 startverbod in Surrey “voor haar eigen welzijn”. Het was echter maar uitstel: een jaar later won een andere vrouw, Muriel Thompson, in een Austin een race op het Brooklands circuit.
HELLE NICE
Gebruikmakend van haar talenten als danseres en naaktmodel wist de Française Hellé Nice haar plaatsje te verwerven in de autosport nadat een blessure haar skicarrière brutaal had afgebroken. Nice maakte furore in het Amerikaanse circuit en zette in 1929 zelfs een nieuw snelheidsrecord voor vrouwen op de tabellen. In 1937 stopte ze na een zware crash. Na Wereldoorlog II werd Nice valselijk beschuldigd van samenzwering met de Gestapo. Ze raakte aan lagerwal en werd door haar familie verbannen. De Française stierf in 1984 op 83-jarige leeftijd.
Later waren er nog legendarische piloten als Elsie “Bill” Wisdom, Gwenda Hawkes, Margaret Allen of Kay Petre, maar na de Tweede Wereldoorlog verdwenen de vrouwen uit het circuit omdat er nogal veel dodelijke ongelukken waren. Weliswaar met mannelijke slachtoffers, maar toch maakte men zich blijkbaar meer zorgen om de vrouwen…
Als talentvolle autocoureur mocht Maria de Villota zich in maart 2012 derde rijder bij Fl-team Marussia noemen. Na vier maanden kwam er abrupt een einde aan haar Fl-avontuur. De Spaanse ramde tijdens een testrit in Engeland een stilstaande vrachtwagen en verloor daarbij haar rechteroog. Een jaar later werd ze dood teruggevonden op een hotelkamer in Sevilla. Neurologische gevolgen van het ongeval zouden de doodsoorzaak geweest zijn.
In het rallyrijden was er natuurlijk Michèle Mouton en wat motorrace betreft, is de enige vrouw die ooit aan het WK 250cc heeft deelgenomen, de Duitse Katja Poensgens. En wat het crossen aangaat: in 2007 nam er voor het eerst een vrouw deel aan het WK voor landenteams, de zogenaamde Natiënprijs. Het betrof de 22-jarige Tarah Gieger, die uitkwam voor Puerto Rico.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.