Vandaag is het 35 jaar geleden dat Adri Van der Poel Luik-Bastenaken-Luik heeft gewonnen (foto Sporza) vóór Michel Dernies en Robert Millar. De meeste aandacht ging echter naar de val van Davis Phinney.

1. Adri VAN DER POEL (Hol) 260 km/ 6.42’00”
2. Michel Dernies (Bel)
3. Robert Millar (Gbr)
4. Steven Rooks (Hol) 34″
5. Sean Kelly (Irl) 45″
6. Luc Roosen (Bel)
7. Charly Mottet (Fra)
8. Rolf Sorensen (Dan)
9. Phil Anderson (Aus)
10. Martin Earley (Irl)
11. Michael Wilson (Aus)
12. Moreno Argentin (Ita)
13. Frédéric Vichot (Fra)
14. Brian Holm (Dan)
15. Alfons De Wolf (Bel)
16. Gert-Jan Theunisse (Hol)
17. Dominique Gaigne (Fra)
18. Bruno Cornillet (Fra)
19. Gianni Bugno (Ita)
20. Eric Boyer (Fra)

In mijn krant verscheen destijds dat Davis Phinney in de afdaling van La Redoute door de achterruit van de auto van José De Cauwer was geknald (*). De Cauwer was op dat moment echter sportdirecteur bij A.D.R. en op de foto is duidelijk te zien dat het om de wagen van Isoglass gaat. De ploegleiders bij Isoglass waren Luc Landuyt en Tony Coorevits. Bovendien lijkt de weg op de foto wel omhoog te gaan i.p.v. naar omlaag. Toch moet Phinney met een grote snelheid door de ruit gekatapulteerd zijn, want het voorwiel van zijn fiets zit aan de krankas. Het voorwiel werd dus ongeveer 30 cm naar achteren geplooid. Bij Phinney zelf waren wel honderd hechtingen noodzakelijk.

Ronny De Schepper

Met dank aan Kristof De Wulf en Marcel Baetens

(*) José De Cauwer heeft hierop zelf gereageerd op Facebook: “Het was Bob Roll die op het bagagerek van mijn Renault 25 hatchback terecht was gekomen in volle afdaling. Hij schudde gewoon effe met zijn hoofd en verdween in de ziekenwagen…”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.