Omdat ik in mijn stuk over Carole King Little Eva ervan heb beschuldigd een “plastic bertrandske” te doen, wil ik graag de twintigste verjaardag van haar dood aangrijpen om haar in eer te herstellen.

Iedereen kent wel de ontstaansgeschiedenis van “Do the loco-motion”, waarbij Carole King het nummer zogezegd liet inzingen door Eva Narcissus Boyd, het meisje dat bij haar kwam babysitten. “Later werd van die Little Eva bij mijn weten ooit nog iets vernomen,” schrijf ik in mijn stuk over King, “terwijl het toch ook algemeen bekend is dat in die vroege jaren zestig Carole King ervoor terugschrok om haar eigen nummers uit te voeren (bij The Shirelles speelde ze b.v. enkel piano in de studio). En als je dat nummer nu hoort, dan is dat toch wel de stem van Carole King, vind ik. Bovendien was die Eva zwart en dat hoor je alleszins niét in de zang…”
Aangezien ik echter een eerlijke jongen ben, voeg ik er in een voetnoot wel nog aan toe: “Om heel eerlijk te zijn, heeft Little Eva in 1963 nog wel twee onbetekenende hitjes gehad (“Keep your hands off my baby” en “Let’s Turkey Trot”), waarna ze in november haar laatste hit had samen met Big Dee Irwin (“Swinging on a star”), maar alleszins in Engeland werd ze niet eens op de plaat vermeld!”
En verder weet ik ook nog te melden dat Little Eva ook diegene zou zijn geweest die het verhaal van “He hit me (and it felt like a kiss)” dat Carole voor de meidengroep The Crystals heeft geschreven, maar dat na enige tijd uit de handel diende te worden genomen wegens toch een beetje te grof, zou hebben aangebracht.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Little Eva (1943-2003)

  1. Little Eva was in feite een zangeresje dat bijkluste als babysitter om extra inkomen te verwerven. Zo paste ze op Louise Goffin, het dochtertje van het songschrijvers-echtpaar Gerry Goffin en Carole King, die The Locomotion hadden geschreven en gebruik maakten van haar aanwezigheid om een demo te maken. Ze boden die aan aan Dee Dee Sharp die het afwees. Maar Producer Don Kirshner vond Eva’s uitvoering zo goed dat die eraan dacht om het uit te brengen op zijn nieuw opgerichte “Dimension” platenlabel. Goffin/King verzorgden overigens de background vocale.

    De muziekuitgever kreeg toen twee US-cent per single, waarvan 50% voor de auteurs waren. Ter verbetering van deze inkomsten werden de auteurs vaak als producenten ingezet, zodat in totaal ongeveer 10% van de omzet als royalties werden ingenomen. Door de oprichting van het label “Dimension” konden Kirshner en zijn vennoot Al Nevins de winsten afromen waarop anders het platenlabel recht had. Al Nevins was de derde man van The Three Sun en co-auteur met zijn broer van de “Standard” Twilight Time. (zie de vermeldingen op de single: Al(Nevins)-Don(Kirshner) = AldonMusic.
    Goffin/King, Sedaka/Greenfield, Barry Mann met wisselende partners, waren eerst onder contract bij Aldon Music voor ze naar de Brill Building trokken. De kantoorruimtes die Aldon Music betrokken lagen rechtover de Brill Building in dezelfde straat.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.