Het is al twintig jaar geleden dat Bart Bracke is overleden. Bart is weer typisch zo iemand die door de mazen van het internet is gevallen, maar dankzij J.P.Bouckaert is hij aan de vergetelheid ontrukt!

De eerste keer dat ik van hem heb gehoord moet op 19/11/83 zijn toen ik in het Gentse Arenatheater ging kijken naar Richard O’Briens “Rocky Horror Show”. Bart was daarvan de dirigent. In het laatste seizoen van dit theatergezelschap (1985) kreeg hij de muzikale leiding van “Jesus Christ Superstar” waarin broer Danny Sinclair Bracke de rol van Petrus vertolkte. Wellicht deed hij ook de Piaf-productie met Erna Palsterman in de hoofdrol, want toen dit drie jaar later door het BVV werd hernomen, was hij eveneens de leider van het orkest. Bart werd in 1986, de eerste muzikale leider van de musicalafdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen in Antwerpen. Bij de musicalafdeling van het Ballet van Vlaanderen deed hij ook “Little shop of horrors” en “Jerry’s girls” naar liederen van Jerry Herman.

Als componist/muzikale directeur ging hij daarna naar het Koninklijk Jeugdtheater van Antwerpen. In Vlaanderen én Nederland stond hij in voor een aantal musicalproducties als “ West Side Story”, “Joseph and The Amazing Technicolor Dreamcoat” en “Jesus Christ Superstar” (met o.a. Jan Leyers, Sofie en broer Danny als Simon Zelotes). Bart Bracke maakte samen met David Verbeeck in 2001 de musical “Niet Alle Bloemkolen Zijn Wit”.
Bart Bracke leerden we later kennen als de fameuze Staf – “is dat ook uw maat, Staf?” – van Mme Germaine de Coeur Brisé. Iets wat hij met de nodige flair doet, en heel veel sigaretten, wat ook nodig is, die flair bedoel ik, want David Davidse viel geregeld door zijn tekst.
Daarna werkte hij met Koen Crucke aan diens repertoire van Gentse liedjes: “Het orkest wordt geleid door Bart Bracke van de musical-afdeling van het Ballet van Vlaanderen, tevens de broer van Danny Sinclair. Dat is nog een suggestie van Guido Naessens, want die had met hem samengewerkt voor Suske en Wiske, de succes-musical van het KJT. Ik neem aan dat de meeste orkestleden ook van het Ballet zijn, maar Miguel Wiels doet uiteraard ook mee.”

Ronny De Schepper

P.S. J.P.Bouckaert stuurt me onderstaand uittreksel uit het programmaboekje van “Playmate“, een musical van Jaak van de Velde en Walter Ertvelt, met muziek van Ton Scherpenzeel (van de Nederlandse symfonische rockgroep Kayak), naar “Death of a playmate” van Peter Bogdanovitch, waarbij Bart dus reeds (nog vóór “Rocky Horror”) het orkest leidde, waarin ook niemand minder dan mijn overleden vriend Philippe Venneman! Bart nam ook de zanglessen op zich, in opvolging van zijn vader Roger.

foto

3 gedachtes over “Bart Bracke (1961-2003)

  1. Wij hebben het geluk gehad om Bart als een vriend te mogen kennen Hij was heel open en eerlijk Met zijn dood stopte ook onze zanglessen wij dragen hem in ons hart

    Geliked door 1 persoon

  2. Naast Bart op de schoolbanken gezeten, kamermuziek gespeeld tijdens de lessen in kunsthumaniora te Gent…. vooral heel veel, maar dan ook héél veel plezier gehad samen. Ik ontdek nu pas zijn overlijden en ik het raakt me zo diep.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.