Het is vandaag al 35 jaar geleden dat de Amerikaanse soulzanger Dave Prater is omgekomen in een auto-ongeval.

Sam Moore & Dave Prater hadden al ervaring in de gospel, rhythm’n’blues en soul voor ze een duo vormden. Ze ontmoetten elkaar in 1961 in The King of Hearts Club, een nachtclub in Miami, Florida. Moore organiseerde daar een amateurwedstrijd, waar Prater optrad. Toen Prater tijdens het zingen de tekst van een liedje van Jackie Wilson vergat, sprong Moore bij. Vanaf die avond begonnen de twee professioneel samen te werken en groeiden ze uit tot een lokaal populair zangduo. Ze tekenden een contract bij Roulette Records, waar ze enkele singles uitbrachten.
In 1965 tekenden ze bij Atlantic Records. Producer Jerry Wexler leende ze vrijwel direct uit aan Stax Records, waarvoor Atlantic de muziek distribueerde. Bij Stax werden Isaac Hayes en David Porter aangesteld als de vaste producers en tekstschrijvers van Sam & Dave. Zij schreven en produceerden de meeste van Sam & Daves hits, te beginnen met hun eerste single voor Stax, “You Don’t Know Like I Know” uit 1966. Na dit nummer volgde een reeks van top-tienhits in de R&B- en soulhitlijsten, waaronder “Hold On! I’m Comin'” (1966), “You Got Me Hummin'” (1966), “When Something Is Wrong with My Baby” (1967), “Soul Man” (1967) en “I Thank You” (1968). Een aantal van deze hits haalden ook de Amerikaanse pophitlijsten. “Soul Man” uit 1967 was hun eerste van een reeks internationale hits. Sam & Dave werden op veel van de singles bijgestaan door Booker T & the MG’s, de huisband van Stax.
Sam & Dave kregen de reputatie een van de beste live-acts van de late jaren zestig te zijn (eveneens begeleid door Booker T & the MG’s en de blazers van The Bar-Kays). Aan hun energieke, opzwepende optredens dankten ze de bijnaam “Double Dynamite”, dubbel dynamiet. Buiten het podium konden Sam en Dave echter slecht met elkaar opschieten. In 1970 gingen ze uit elkaar nadat Prater zijn vrouw in het gezicht had geschoten (ze overleefde het). Af en toe werden ze nog wel eens tot een reünie “gedwongen”, maar zelfs dan weigerde Moore nog een woord met Prater te wisselen. Samen met ene Sam Daniels bracht Prater zelfs een plaat uit als “Sam & Dave”. Dave Prater stierf uiteindelijk in 1988 in een auto-ongeval, een maand nadat hij veroordeeld werd voor het verkopen van crack.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.