Eddy De Saedeleer meldt me dat de Aalsterse rockgitarist en -zanger William Souffreau gisteren is overleden na een langdurige ziekte.

Wie William Souffreau niet kent of nog nooit van de beste Belgische rockplaat aller tijden “Irish Coffee” gehoord heeft, is waarschijnlijk niet van Aalst. Geboren in 1946, was William reeds op vroege leeftijd bezeten van rock’n’roll. John Lennon en de Beatles deden William besluiten dat het niet zo moeilijk hoefde te zijn om zelf met een eigen groep te starten. De band kreeg de naam The Blue Jets, maar maakte vrij snel plaats voor een nieuwe band The Mings.

Muziek werd voor William steeds belangrijker en ook het succes ging in stijgende lijn, want in 1966 verscheen een eerste 45-toerenplaatje, “Mademoiselle”, van wederom een nieuwe groep: The Four Rockets. Hun muziek lag helemaal in de lijn van de popmuziek uit die dagen (The Kinks, The Beatles). Voor het eerst speelde deze groep buiten de regio Aalst.

Eind jaren zestig toen de hard- en progressieve rock haar intrede deed met bands als Deep Purple, Led Zeppelin en Pink Floyd, liet ook William zijn manen groeien, veranderde de naam van de groep in Dementia Praecox en richtte vervolgens nog een nieuwe groep op: The Voodoo. Deze band zou furore maken in binnen en buitenland, weliswaar onder de nieuwe naam Irish Coffee. The Voodoo bleek namelijk al ergens op de wereld te bestaan, en wanneer je een LP opneemt bestemd voor o.a. de Amerikaanse markt kan je maar beter op zeker spelen, dacht platenbaas Louis De Vries. Tussen ’71 en ’75 verschijnen naast de titelloze LP ook vier singles waarvan “Masterpiece/The Show” de bekendste en commercieelste wordt. Het bezorgde de band een rist aan TV optredens in binnen en buitenland. Filmpjes hiervan circuleren nog op YouTube en andere sociale media.

Het verhaal van Irish Coffee eindigt in 75, door een verkeersongeluk waarbij toetsenist Paul Lambert het leven laat. William duikt op in enkele nieuwe bands, Joystick en later Oh Boy!, twee groepen waarvan helaas bijzonder weinig archiefmateriaal over gebleven is, vooraleer eindelijk werk te maken van een solocarrière. Met de release van “Under a Belgian moon” verschijnt er in 1991 een eerste van vele solo-albums. Eens te meer blijkt dat William als geen andere een pakkend nummer kan schrijven met bovendien een tekst die steeds weer aanspreekt en die ook vaak mistoestanden aankaart. Deze eerste worp wordt op de radio goed ontvangen en laat ons voor het eerst kennismaken met tal van gastmuzikanten waarmee William zich steeds weer zal weten te omringen. Teveel om op te noemen, maar toch een greep: Michael Chapman, Philip Catherine, Kloot Per W, Jan De Wilde, Jo Bogaert, Cindy Nelson, Anthony ‘Top’ Topham (een pre-Clapton Yardbirds gitarist) en ook al van over de plas Dave Peabody. Zelfs ‘Lange Polle’ ofte Paul Van Bruystegem nu beroemd met Triggerfinger staat op deze erelijst.

Maar al die tijd blijft William ook opduiken in groepen, met vaak jongere muzikanten: Blink It, The Cochrans, The Rockabilly Rhythm Revue klinken menige muziekfan waarschijnlijk bekend in de oren. Alsof dat nog niet genoeg is wordt ook in 1993 Irish Coffee nieuw leven in geblazen, tot groot jolijt van zowel jong als oud. Wat begon als eenmalige reünie werd in 2002 uiteindelijk een ‘nieuw’ leven. Ondertussen is recent reeds een vijfde (inclusief ‘Rockpalast’ live album) Irish Coffee plaat verschenen getiteld “When The Owl Cries”, wat het totaal aan albums met William Souffreau op zeventien brengt. Op het album staat een Kinks-cover “I Gotta Move”, waarbij William hulde brengt aan één van zijn oude helden Ray Davies.

Frappant detail; het talent stopt blijkbaar niet bij William, want ook dochter Alison Souffreau, werkte mee aan de lp als ontwerpster van de mooie hoes. Sinds zes jaar zijn Kris van der Cammen en Franky Cooreman, de vaste ritmesectie waarmee tal van optredens worden afgewerkt. Recent speelde Irish Coffee nog als opener voor Manfred Mann’s Earthband. Kortom, William mag dan wel zeventig worden, uitgezongen is hij nog helemaal niet. The show must go on…

Eddy De Saedeleer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.