Het is vandaag nog maar pas 275 jaar geleden dat de ruïnes van Pompeï ontdekt door de Spanjaard Rocque Joaquin de Alcubierre.

Pompeï (ook wel: Pompeii of Pompeji) was een Antiek-Romeinse provinciestad met ongeveer 20.000 inwoners die bestond van de zevende eeuw voor Christus tot in de eerste eeuw na Christus. OskenSamnietenGriekenEtrusken en Romeinen lieten er allemaal hun sporen achter. Pompeï, dat in 62 n.Chr. al door een aardbeving was getroffen, werd in 79 bedekt door as als gevolg van de uitbarsting van de Vesuvius. Het is daardoor een van de best bewaarde Romeinse steden geworden, hoewel de opgravingen gepaard gaan met erosie en vervuiling.

Nadat de eerste overblijfselen al aan het eind van de zestiende eeuw werden ontdekt, worden pas sinds de achttiende eeuw archeologische opgravingen verricht. Sindsdien zijn grote delen van de stad blootgelegd en geeft de plaats een goed geconserveerd beeld van het Romeinse dagelijks leven. Pompeï staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een belangrijke toeristische attractie die jaarlijks zo’n 2,5 miljoen bezoekers trekt.

In veel huizen werden erotische, soms expliciete fresco’s gevonden. Het Casa del Centenario, een van de uitgegraven villa’s bevatte niet alleen erotische kunst maar een deel van het huis leek ingedeeld als een soort privé-seksclub waarbij de grootste slaapkamer was uitgerust met een kijkgat zodat anderen konden toekijken. In meer huizen werden Veneria gevonden. Dit waren aparte kamers die wat geïsoleerd gepositioneerd waren en waarschijnlijk speciaal voor seks waren ingericht en met erotische fresco’s waren versierd. Om dit alles aan het publiek te tonen lag te gevoelig in de negentiende eeuw en daarom werden maatregelen genomen. Kamers met expliciete muurschilderingen werden voor het publiek gesloten of alleen getoond aan mannen boven een bepaalde leeftijd.

In 1834 verscheen van Edward Bulwer-LyttonThe Last Days of Pompeii (E-tekst door Project Gutenberg), een historische roman over de strijd tussen christenen en heidenen en de liefde tussen de Griekse emigrés Ione en Glaucus. De roman van Bulwer-Lytton werd in 1959 verfilmd door Mario Bonnard met als assistent Sergio Leone en met in de hoofdrollen Steve Reeves, Christine Kaufmann en Fernando Rey. Aan deze Italiaanse productie waren al de nodige andere verfilmingen van de roman voorafgegaan, maar een ABC-TV miniserie uit 1984 wordt als de meest getrouwe verfilming van de roman van Bulwer-Lytton beschouwd. De regie is van Peter R. Hunt en de hoofdrollen worden vertolkt door Duncan Regehr, Nicholas Clay, Olivia Hussey, Franco Nero en Linda Purl. De rockband Pink Floyd filmde een liveconcert in 1971, Pink Floyd: Live at Pompeii, waarin ze zes nummers speelden in het oude Romeinse amfitheater van de stad. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.