Vijftien jaar geleden bracht Geert Wilders zijn omstreden anti-Koranfilm Fitna uit op het internet, eigenlijk een kortfilm van 16 minuten. De film bestaat uit compilaties over de Koran, afgewisseld met archiefbeelden. Alle omroepen weigerden Fitna op televisie uit te zenden. Wilders bracht de film dan maar zelf op internet. Nog geen drie uur na de lancering was de film reeds drie miljoen keer bekeken.
Nog voordat de film was verschenen, zorgde deze voor commotie in de moslimwereld. Zo liet Iran weten dat er consequenties zouden volgen mocht de film daadwerkelijk worden uitgezonden. In Pakistan werd de beveiliging van Nederlandse diplomatieke vestigingen en bedrijven opgevoerd uit angst voor woedende moslims. De Arabisch-Europese Liga kondigde aan met een ‘tegenfilm’ te komen. Televisiemakers Ersin Kiris en Vincent van der Lem kwamen inderdaad met De Tegenfilm, een 28 minuten durend verslag waarin Kiris op zoek gaat naar ‘de grenzen van vrijheid van meningsuiting’.
De islamitische organisatie Hizb ut-Tahrir besloot naar aanleiding van het nieuws over de productie van de film folders uit te delen tegen ‘lasterwerk van de islam’. De Taliban dreigde met aanvallen op de Nederlandse soldaten in Afghanistan. De Nederlandse minister-president Jan Peter Balkenende (CDA) sprak van ‘een forse crisissituatie’. Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) vroeg burgemeesters extra alert te zijn in verband met de film. Fitna kreeg ook onverwachte bijval. Zo noemde minister Ella Vogelaar (PvdA) de film goed voor het integratiedebat. (Luc Pauwels op doorbraak.be)