Het is al 55 jaar geleden dat Joeri Gagarin, de eerste mens in de ruimte en de eerste die een rondje om de aarde maakte, op 34-jarige leeftijd om het leven kwam bij een ongeluk met een MiG-15 straaljager, tijdens een trainingsvlucht nabij Moskou.

Ik herinner mij nog dat onze klastitularis in het college, Daniël De Smet, een soort van in memoriam hield, waarbij hij met misprijzen in herinnering bracht dat Gagarin na zijn ruimtevlucht zou hebben gezegd “dat hij god niet tegengekomen was in de ruimte”.
“De exacte toedracht van het ongeluk is nooit bekend geworden,” schrijft Wikipedia, maar op 8 januari 2010 is in The Telegraph een artikel verschenen dat Igor Kuznetsov, a retired Soviet air force colonel, believes Gagarin’s death was caused by his panicked reaction after realising an air vent in his cockpit was open. He threw his MiG-15 fighter jet into such a steep dive that he blacked out and crashed into a forest below killing himself and his co-pilot. Kuznetsov hoped his findings will end years of conspiracy theories ranging from claims Gagarin was drunk to allegations the accident was staged by jealous Soviet leader Leonid Brezhnev.
Gagarin liet een vrouw en twee kinderen achter. Zijn as werd bijgezet in de Kremlinmuur. Elk jaar op 12 april, de Dag der Kosmonauten, wordt er een krans gelegd, schrijft Wikipedia en ik hoop dat dit inderdaad nu nog altijd, ook na de val van de Sovjetunie, het geval is.

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Joeri Gagarin (1934-1968)

  1. In 1960 werd een opleidingscentrum opgericht voor kosmonauten in “Sterrenstad”, een kunstmatig aangelegde stad ten noordoosten van Moskou. Na de dood van Gagarin kreeg het zijn naam als eerbetoon. Zvyozdny gorodok, zoals het in het Russisch heet, is tegenwoordig een plaats waar alle voorzieningen aanwezig zijn. Het heeft onder meer een eigen postkantoor, een winkel voor de dagelijkse boodschappen, en er is een museum gewijd aan ruimtevaart. In het museum zijn onder meer de diploma’s van Joeri Gagarin te zien en verschillende onderscheidingen die hij heeft ontvangen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.