Vijftig jaar geleden was “The Godfather” van Francis Ford Coppola de grote winnaar bij de jaarlijkse Oscarceremonie (*).

De film werd verkozen als “beste film” en kreeg ook de oscar voor het beste scenario gebaseerd op een bestaand boek (van Mario Puzo). Bovendien kreeg hoofdvertolker Marlon Brando de oscar voor beste acteur, maar… hij weigerde die. In plaats daarvan liet hij Sacheen Littlefeather (born Marie Louise Cruz), an American actress and activist for aboriginal American civil rights, een verklaring aflegge. The speech was a protest at the treatment of aboriginal Americans by the film and television industry. [Wikipedia]

(*) Deze titel kan in twijfel worden getrokken, want “Cabaret” haalde méér oscars en ook niet van de minste. Zo werd Bob Fosse uitverkoren als beste regisseur en Liza Minnelli als beste actrice. Joel Grey (the master of ceremonies in de film) kreeg bovendien de oscar als best supporting actor. Verder werd de film bekroond voor het geluid, het camerawerk, het decor, de montage en natuurlijk de muziek. Eigenlijk kan men dus zeggen dat het dankzij de ingreep van Brando is dat de spotlight is verschoven van “Cabaret” naar “The Godfather”…

Een gedachte over “Vijftig jaar geleden: “The Godfather” grote winnaar van de Oscars

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.