Etienne De Wilde (Wetteren, 25 maart 1958) was vijf jaar geleden geleden nog te zien op Canvas in “De Kleedkamer”, waarbij hij ons verraste met de mededeling dat hij voortaan samen is met de weduwe van collega-wielrenner Paul Haghedooren (bovenstaande foto Guido De Munter; onderstaande foto Ronny De Schepper).

Etienne De Wilde was beroepswielrenner van 1980 tot 2001 en heeft een enorme staat van dienst op de weg zowel als op de baan. Hij was in het begin van zijn carrière meer actief op de weg, waarbij hij o.a. kampioen van België werd in 1988 (zie foto’s). Later combineerde hij wegwedstrijden met het rijden op de baan. Aan het einde van zijn wielerloopbaan beperkte hij zich tot het baanwielrennen.
Hij nam in totaal aan 197 zesdaagsen deel en heeft 38 overwinningen op zijn naam staan, waarmee hij een gedeelde zevende plaats inneemt op de ranglijst aller tijden. Van deze 38 overwinningen won hij er dertien samen met de Duitser Andreas Kappes. Daarvóór was dat vooral met Stan Tourné.
De Wilde behaalde op de in 2000 bij de Olympische Spelen in Sydney als koppelgenoot van Matthew Gilmore een zilveren medaille in het baanwielrennen op het nummer ploegkoers. Beroemd is de anekdote toen een reporter hem vroeg wie de mooiste was in de Belgische selectie. Waarop De Wilde: “Mijn koppelgenoot Matthew Gilmore!” Waarna de reporter, enigszins gegeneerd: “Ik bedoelde eigenlijk bij de vrouwelijke atletes…”

Ronny De Schepper

41 Etienne De Wilde

2 gedachtes over “Etienne De Wilde wordt 65…

  1. De “witte van Laarne”… Ik heb hem nog weten beginnen koersen en ook heel regelmatig met hem aan de start gestaan. Hij was supersnel en vanaf zijn 1e koers was al duidelijk dat hij meer kon dan al de rest… Relatief klein van gestalte, maar zeer krachtig in de benen! Dat is daarna overduidelijk gebleken bij de verdere uitbouw van, in hoofdzaak, zijn profcarrière. Niet alleen op de weg, maar vooral ook op de piste was hij zeer beducht. Bovendien is hij tot vooraan in de 40 op het hoogste niveau succesvol gebleven! 🚴😉👍🦋

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.