Vandaag is het ook twintig jaar geleden dat de Amerikaanse auteur Howard Fast is overleden.

Hij schreef voornamelijk historische romans (zijn bekendste is wellicht “Spartacus”), biografieën en drama. Hij publiceerde ook onder de pseudoniemen E.V.Cunningham en Walter Ericson.
Fast kwam uit een arm Joods gezin. Zijn moeder overleed toen hij negen jaar was en hij moest dus zelf zijn schoolgeld bij elkaar schrapen als krantenverkoper, maar ook als gauwdief.
Zijn eerste grote succes als schrijver bereikte hij met de roman Conceived in Liberty: A Novel of Valley Forge, waarvan in 1939 meer dan een miljoen exemplaren werden verkocht.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte Fast voor de Amerikaanse regering. In 1944 werd hij lid van de Communistische Partij van de Verenigde Staten en schreef hij in de partijkrant, de Daily Worker. ij werd in het McCarthy-tijdperk dan ook voor de fameuze parlementscommissie gedagvaard. Omdat Fast daar niets wilde zeggen over andere partijleden werd hij wegens minachting van het parlement veroordeeld tot een celstraf van drie maanden. Zijn boeken werden uit alle openbare bibliotheken verwijderd. Zijn eerstvolgende roman, over Spartacus, moest hij in eigen beheer uitgeven. Volgens Michel Apers in Knack van 21/9/1994 “nam Johan Daisne het bijvoorbeeld op voor een film als Spartacus, om te illustreren wat een ideale vorm van communisme wel zou kunnen bereiken.” In 1953 ontving Fast dan ook de Stalin-vredesprijs.
In 1957 zegde hij zijn lidmaatschap van de Communistische Partij op uit protest tegen het antisemitisme in de Sovjet-Unie en de Russische inval in Hongarije. De ‘geheime’ redevoering van Chroesjtsjov op het XXe Partijcongres van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie waarin Stalins misdaden aan de kaak werden gesteld, hadden hem naar eigen zeggen de ogen geopend.

Howard Fast wrote the first drafts of the screenplay of Taras Bulba (1962), refusing to tone down the ethnic cleansing that forms a key part of the story. Karl Tunberg and Waldo Salt were then brought in to soften this.
Hij is ook een tijdlang de schoonvader van schrijfster Erica Jong geweest, toen die getrouwd was met zijn zoon Jonathan (de auteur van “Een zuil van jade”).

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.