Fons Mariën las In het spoor van Fanon door Koen Bogaert

In de titel van dit boek komt de naam Franz Fanon voor, de bekende Franse-Martinikaanse psychiater, schrijver, anti-koloniaal en revolutionair, die zich inzette in de Algerijnse onafhankelijksheidstrijd (1954-1962). Fanon is een held van de hedendaagse dekolonialen. UGent-professor Koen Bogaert gaat onder meer in zijn voetsporen op zoek naar wat dekolonisering vandaag betekent.
Franz Fanon is de schrijver van vooral twee boeken, namelijk ‘Peau noire, masques blancs’(1952) en ‘Les damnés de la tierre’ (1961), dat een jaar voor zijn dood verscheen. Hij was met deze publicaties een belangrijke stem in het onafhankelijksstreven van talrijke gekoloniseerde landen en dat in een tijdperk dat vele landen effectief hun onafhankelijkheid van de koloniserende landen verkreeg, al dan niet na een gewapende strijd. Hij leefde en schreef dus in een woelige tijd waarin de tegenstellingen vaak op de spits gedreven werden. Is wat hij schreef vandaag, ongeveer zestig jaar na de effectieve dekolonisatie van vele landen, nog relevant? Als je het aan Koen Bogaert, de auteur van dit boek, vraagt is het antwoord bevestigend.

Vandaag komt het begrip dekolonisering weer aan de oppervlakte. Het begrip is moeilijk strikt te omschrijven: wat voor de ene inhoudt, is voor de andere slechts een begin. Welnu, het boek van Koen Bogaert ligt veel meer in de lijn van de radicale opvatting over dekoloniseren.Het is al duidelijk vanaf de eerste bladzijden: “Voor hem (Fanon) is dekolonisering een radicaal project. Een revolutie met als doel een compleet nieuwe samenleving, een nieuwe wereldorde. Maar daarvoor moet men eerst de oude afbreken. Tot op het bot. En het is een illusie te denken dat dit kan zonder slag of stoot. Wanorde is onvermijdelijk.” (p. 11).

Ik ga niet tot in detail bespreken welke zaken de auteur allemaal bespreekt. Hij heeft het over het vroege kapitalisme van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) van de Nederlanden en de East India Company (EIC) van de Britten. Weinig gaat het over de kolonisatie van Afrika in de negentiende eeuw, merkwaardig genoeg. Des te meer schrijft de auteur over de slavernij en het plantagesysteem in de VS, de Caraïben en Zuid-Amerika. Wat de slavernij betreft gaat het vooral (zoals te verwachten is van een westers intellectueel) over de trans-Atlantische slavenhandel. De eeuwenlange slavenhandel van de Arabieren blijft zo buiten beeld, de rol van de slavenhandel binnen Afrika wordt geminimaliseerd. Ook schrijft Bogaert over het abolitionisme dat vooral in Groot-Brittannië eind achttiende eeuw en in de negentiende eeuw tot een massabeweging uitgroeide. De auteur meent dat traditioneel te veel de aandacht gevestigd is op dit westers fenomeen en dat de rol van slavenopstanden te weinig belicht wordt. Meer bepaald aan de onafhankelijkheidsstrijd van Haïti (1791-1804) besteedt Bogaert vele pagina’s. De Haïtiaanse revolutie was inderdaad de enige geslaagde slavenopstand. “Vandaag kan dit (de Haïtiaanse revolutie) nog altijd een bron van inspiratie zijn voor een nieuwe dekoloniale wereld. In kleine en grote daden van verzet en solidariteit zien we mogelijkheden voor ontwikkeling van een nieuwe mensbeeld (…)” (p. 217). Het hoofdstuk waarin hij uitgebreid schrijft over de Haïtiaaanse revolutie is trouwens getiteld ‘Nieuwe mens’. De grondwet van 1805 vindt de auteur zeer hoopgevend in dit verband: “Artikel 14 creëerde een nieuwe burger, een nieuwe mens” (p .247). Dat het met Haïti sindsdien toch niet zo goed gekomen is, geeft de auteur veeleer schoorvoetend toe. De vader van deze grondwet was Jean-Jacques Dessalines. In het Wikipedia-artikel over Haïti lezen we nog over deze Dessalines: “Uit haat tegen de Fransen liet hij alle nog in Haïti aanwezige blanken vermoorden en wettelijk vastleggen dat buitenlanders geen grond mochten bezitten.”

Het spreekt haast voor zich dat Bogaert in zijn boek zwaar uithaalt naar het westerse slavernij-systeem, de plantage-economie en uiteraard het kapitalisme, dat hij als raciaal kapitalisme bestempelt. Hij gebruikt typische woke-termen zoals wit systeem, witte mensen, tot slaaf gemaakten (terwijl het woord slaaf net hetzelfde betekent). Hij wijdt zelfs een paar bladzijden aan woke en ziet er natuurlijk geen graten in. Misschien kan het boek “Links is niet woke” van filosofe Susan Neiman (een boek waar ik naar uitkijk, dat verschijnt in april e.k.) hem tot een nieuw inzicht brengen.
Een nieuwe wereldorde? Een nieuwe mens? Waar en wanneer hebben we dat al eens eerder gehoord? En heeft dat toen positieve resultaten opgeleverd? Ik hoop dat Koen Bogaert nog eens goed nadenkt voor hij en zijn metgezellen ons in de wanorde storten … op zoek naar een nieuwe wereldorde.

Fons Mariën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.