Vergeet de discussie wie de beste Bond is: Sean Connery of Roger Moore? De beste Bond is Daniel Craig (foto SPakhrin via Wikipedia). Tot die conclusie kwam ik in maart 2020 toen ik voor de tweede maal naar “Cowboys & Aliens” heb gekeken. Een film die door iedereen wordt verguisd, maar die voor mij toch wel speciaal is. Niet in het minst door de vertolking van Daniel Craig… (*)

Daniel Wroughton Craig werd in Chester geboren ten zuiden van Liverpool, tegen de grens met Wales. Zijn beide ouders zijn dan ook gedeeltelijk van Welshe afkomst. Later studeerde hij net als zijn oudere zus Lea aan de Hilbre High School in West Kirby, hoewel hij niet slaagde in zijn Eleven plus-examen, een test die leerlingen het einde van de lagere school afleggen om hun verdere schoolloopbaan te bepalen. Na de echtscheiding van zijn ouders verhuisde Craig met zijn moeder en zus naar Liverpool.

In zijn jeugd speelde hij ook rugby bij de Hoylake RFC Rugby Union Club. Reeds op zesjarige leeftijd acteerde hij in schoolvoorstellingen. Later sloot hij zich in Liverpool aan bij het Everyman Theatre. Op zestienjarige leeftijd werd hij toegelaten tot het National Youth Theatre, waardoor hij zijn studies stopzette en deeltijds aan de slag ging als ober om zijn acteeropleiding te betalen. Na verscheidene audities versierde hij ook een plaats in de Guildhall School of Music and Drama. Daar studeerde hij in 1991 af.

Craig trouwde in 1992 met de Britse actrice Fiona Loudon, met wie hij een dochter kreeg. Het paar scheidde later weer. Ook had Craig een relatie met de elf jaar jongere filmproducente Satsuki Mitchell.

Hoewel Craig in 1993 meewerkte aan de Royal National Theatre-productie Angels in America en te zien was in een aflevering van de Britse dramaserie Heartbeat, kende zijn acteercarrière aanvankelijk weinig succes. Sommige media beweren dat Craig in deze periode dakloos was. In Daniel Craig: The Biography stelt een kennis van Craig dat hij nooit dakloos was, maar wel ooit een nacht op een parkbank doorbracht. (Wie niet?)

In 1996 kreeg de 27-jarige Craig de rol van Geordie Peacock in de televisieserie Our Friends in the North. De reeks, die later beschouwd werd een van de meest succesvolle series van de BBC in de jaren ’90, lanceerde ook de acteercarrière van Mark Strong, met wie Craig tijdens de opnames bevriend raakte. In de daaropvolgende jaren werkte hij zich ook hogerop in de filmwereld. In 1998 vertolkte hij de levenspartner van schilder Francis Bacon in Love Is the Devil en kroop hij in de huid van priester John Ballard in de Oscarwinnende biopic Elizabeth. Net na de milleniumwisseling was hij aan de zijde te zien van Angelina Jolie in de videogameverfilming Lara Croft: Tomb Raider (2001). Later verklaarde Craig dat hij enkel voor het geld aan die film had meegewerkt. In 2002 speelde hij de antagonist in de gangsterfilm Road to Perdition. Het was zijn eerste samenwerking met regisseur Sam Mendes.

Nadien maakte Craig faam met Britse producties. Voor zijn rol in The Mother (2003) van Roger Michell werd hij in 2004 genomineerd voor een European Film Award. Datzelfde jaar vertolkte hij de hoofdrol in de populaire misdaadfilm Layer Cake van regisseur Matthew Vaughn en werkte hij met Michell ook samen aan de boekverfilming Enduring Love. Voor die laatste prent won Craig in 2005 een London Film Critics Circle Award.

In 2005 werd Craig op basis van zijn vertolking in Layer Cake door EON Productions gekozen om de nieuwe James Bond te vertolken. De toen 37-jarige acteur trad in de voetsporen van Pierce Brosnan. In de maanden na de bekendmaking werd de keuze voor Craig vaak bekritiseerd omdat hij met zijn blonde haren, blauwe ogen en relatief kleine gestalte (178 cm) niet voldeed aan wat toen beschouwd werd als de fysieke vereisten voor de rol van James Bond. Er verschenen verscheidene internetcampagnes die opriepen om zijn eerste Bondfilm te boycotten. Toen in november 2006 Casino Royale in première ging, werd het echter meteen een kassucces; wereldwijd bracht de film zo’n 600 miljoen dollar op. De filmpers prees ook Craigs acteerprestatie en geloofwaardigheid.

Reeds in juli 2006 kondigden producenten Barbara Broccoli en Michael G. Wilson aan dat de volgende Bondfilm Quantum of Solace zou heten en dat de film in 2008 in première zou gaan. Door de Writers’ Strike, een staking van de Writers Guild of America in de periode 2007-2008, werden Craig en regisseur Marc Forster verplicht om zelf enkele scènes te schrijven. Quantum of Solace bracht meer dan 580 miljoen dollar op, maar kreeg minder positieve recensies dan zijn voorganger.

De volgende Bondfilm, Skyfall, ging door de financiële problemen van filmstudio MGM pas in 2012 in première. De release maakte deel uit van de 50ste verjaardag van de Bondreeks, die in 1962 van start was gegaan met Dr. NoSkyfall werd geregisseerd door Sam Mendes, met wie Craig eerder al had samengewerkt aan Road to Perdition. Met een opbrengst van meer dan een miljard dollar werd het de succesvolste Bondfilm ooit. Skyfall sleepte ook twee Academy Awards in de wacht. In 2015 ging de volgende Bondfilm, Spectre, in première. Op 16 augustus 2017 bevestigde Craig in The Late Show with Stephen Colbert dat hij een vijfde keer James Bond zal spelen in de film No Time to Die.

In hetzelfde jaar als zijn James Bond-debuut kroop Craig ook in de huid van moordenaar Perry Smith in de biografische film Infamous (2006). Een jaar later werkte hij met Oscarwinnares Nicole Kidman samen aan de horrorfilm The Invasion en de avonturenfilm The Golden Compass. In 2008 vertolkte hij partizanenleider Tuvia Bielski in de Tweede Wereldoorlog-film Defiance. Drie jaar later kreeg Craig ook de hoofdrol in de ambitieuze stripboekverfilming Cowboys & Aliens van regisseur Jon Favreau. De film leverde niet het verhoopte financiële succes op; met 175 miljoen dollar was de film goed voor slechts zo’n tien miljoen dollar winst. Daniel Craig en Harrison Ford (dat andere icoon, Indiana Jones) slaan hierin de handen in elkaar om het op te nemen tegen buitenaardse wreedaardige wezens die mensen beschouwen als insecten (terwijl zijzelf ironisch genoeg eruit zien als overgrown sprinkhanen). Niet alleen Craig en Ford trouwens, ook indianen, Mexicanen en noem maar op, want de boodschap is duidelijk: united we stand, divided we fall.
Nu, als men de code aanvaardt dat buitenaardse wezens zich met onze beschaving komen bemoeien, dan is er inderdaad geen reden om aan te nemen waarom zich dit tot de twintigste eeuw en later zou hebben beperkt. Men kan dit dus ook situeren in Arizona, anno 1873. En het leuke is dat ook het ruimteschip er heerlijk vintage uitziet. Ah ja, want die extra-terrestrials gaan natuurlijk ook met hun tijd mee. Die vliegende sigaren (zoals in dit geval, eerder dan een vliegende schotel) blijven dan ook niet eeuwig en altijd hetzelfde. Dat evoluéért, hé! Onbegrijpelijk genoeg, the film was mostly criticized for its “ridiculous premise” and bombed at the box office and went down as one of the worst films of 2011. Due to poor box office results, a sequel didn’t happen.

In juni 2011 trouwde hij met actrice Rachel Weisz, met wie hij datzelfde jaar samenwerkte aan de thriller Dream House. In 2012 werkte Craig met regisseur David Fincher samen aan de Amerikaanse filmversie van The Girl with the Dragon Tattoo. De film, die gebaseerd was op Stieg Larssons Millennium-trilogie, won een Oscar. In 2009 werkte hij met collega Hugh Jackman mee aan de Broadway-productie A Steady Rain. Van oktober 2013 tot januari 2014 was hij aan de zijde van zijn echtgenote Rachel Weisz te zien in de Broadway-toneelstuk Betrayal. Hoewel niet alle recensenten positief waren over de theaterproductie, werd Betrayal met 17,5 miljoen dollar het op een na succesvolste Broadway-toneelstuk van 2013. Craig woont afwisselend in New York en Londen. (Wikipedia)

In 2019 was Craig te zien als de detective Benoit Blanc in “Knives Out”, een Agatha Christie-spoof van Rian Johnson.In fact, the film centers around the death of a wealthy man whose extended family are all potential suspects in his demise. Alhoewel ik vond dat het er veel te dik op lag (zelfs in de manier waarop zijn naam verkeerd wordt uitgesproken, zoals dat vaak bij Hercule Poirot het geval is), kwam er in 2022 toch een vervolg als Glass Onion: A Knives Out Mystery. Daniel Craig and Ana de Armas would later work together again in the 25th James Bond No Time to Die (2021). This is due to Craig choosing Armas for her role in the latter film due to the chemistry of them being able to work together during “Knives Out”.

Ronny De Schepper

(*) Voor de die-hard tegenstanders van “Cowboys & Aliens” moet ik er wel aan toevoegen dat ik pas enkele dagen daarvóór ook “Layer Cake” had gezien, de film die hem zijn Bond-contract opleverde. Dat zal ook nog wel meegespeeld hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.