Vandaag wordt de Italiaanse dirigent Riccardo Chailly zeventig jaar. Hij is hier in de lage landen vooral bekend omdat hij van 1988 tot 2004 chef-dirigent was van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. Hij was de eerste niet-Nederlandse chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. Chailly werd in 2004 opgevolgd door Mariss Jansons.

Riccardo Chailly is de zoon van componist Luciano Chailly, die hem zijn eerste muzieklessen gaf. Tijdens zijn studie aan het Conservatorium “Giuseppe Verdi” (Milaan) in Milaan, was Chailly als drummer ook lid van een aantal rockgroepjes (*).
Zijn debuut als dirigent was in 1970. In 1972 werd Chailly assistent van Claudio Abbado, die bij de Scala in Milaan chef-dirigent was. Vervolgens dirigeerde hij in Chicago en San Francisco. In 1978 werd hij dirigent bij de Scala en in 1982 werd hij vaste dirigent van het Berlijnse Radio Symfonie Orkest tot 1989. Een post die hij gedurende een jaar dus combineerde met zijn dirigentschap in Amsterdam. In zijn Amsterdamse jaren werkte Chailly ook met het Orchestra dello Teatro Comunale te Bologna en het Philadelphia Orchestra.
Chailly trad in 1988 bij het Concertgebouworkest aan als opvolger van Bernard Haitink en verliet het orkest in 2004 om chef-dirigent van het Gewandhausorchester in Leipzig te worden. Hij volgde daar de Zweed Herbert Blomstedt op.
Chailly is bij het grote publiek vooral bekend van het Sjostakovitsj Jazz Album, waar meer dan een kwart miljoen exemplaren van zijn verkocht. Bij het Concertgebouworkest introduceerde hij vele nieuwe werken, maar hij zette ook de lijn van zijn voorgangers voort. Chailly dirigeerde immers zowel werken van Mahler, Bruckner en Brahms als bijvoorbeeld muziek van Varese en Alban Berg, werken waarvan ook opnamen werden gemaakt. Faam verwierf hij ook met zijn operadirecties. Zijn interpretaties van Rossini en Verdi werden internationaal juichend ontvangen.

Ronny De Schepper

(*) Meer details zijn welkom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.