Het is vandaag al vijftien jaar geleden dat de Franse zanger, gitarist, componist en humorist Henri Salvador is overleden.

Zijn vader, Clovis, en zijn moeder, Antonine Paterne, dochter van een Caraïbische indiaan, kwamen beiden uit Guadeloupe. Hijzelf werd geboren in Frans-Guyana. Op twaalfjarige leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar Frankrijk.
Salvador trad vanaf 1933 als musicus en humorist op in Parijse cabaretten. Hij leerde gitaar spelen door het imiteren van Django Reinhardts opnames en werkte in de jaren 1930 met hem samen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef hij in Zuid-Amerika met het orkest van Ray Ventura.
Na de oorlog begon hij aan een succesvolle carrière als zanger. Hij werd onder meer bekend door het opnemen van “Rock’n’roll mops”, het eerste Franse rock’n’rollnummer in 1956, geschreven door Boris Vian en Michel Legrand. (Met dank aan Danny Van Broeck)
Zijn hoogtepunt beleefde hij in de jaren zestig, toen hij zijn eigen tv-show had. In de laatste decennia van de twintigste eeuw begon zijn ster te tanen, maar tegen het einde van zijn lange carrière kende hij opnieuw een stijgende populariteit. Zijn laatste optreden vond plaats op 90-jarige leeftijd, enkele maanden voor zijn overlijden.
Henri Salvador was een zeer veelzijdig artiest, die zowel romantische als humoristische liedjes zong. Tot zijn bekendste nummers behoren Maladie d’Amour (1947), Une chanson douce (eigenlijk Le loup, la biche et le chevalier, 1950) en Le travail c’est la santé (1965). Grote successen van hem waren ook (humoristische) covers als Zorro est arrivé (Along Came Jones, 1964) en Juanita Banana (1966).
Henri Salvador was een verwoed supporter van de Parijse voetbalclub Paris Saint-Germain. Hij steunde de club financieel toen deze in moeilijkheden verkeerde. Uit dank kreeg hij een gratis abonnement voor het leven. Hij was ook een petanquespeler van hoog niveau en publiceerde zelfs een stripalbum over petanque.
Salvador ligt begraven tussen de andere beroemdheden op Cimetière du Père-Lachaise. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.