Tenor Yves Saelens uit Ninove viert vandaag zijn 55ste verjaardag.

In zijn jeugd was hij reeds sopraan-solist. In 1987 werd hij lid van de Capella Magna Europaea o.l.v. Jean Jacus, daarna van het Muntkoor. Ondertussen volgde hij lessen bij Jan Caals, Walter Meessen en Dina Groberger. Hij deed ook veel oratorium-werk en bij kameropera Transparant was hij te zien en te horen in de Riemanoper, Lo Speziale en L’inganno felice.
In 1997 kreeg hij de Jeugd en Muziek-prijs voor de vertolking. Hij studeerde op dat moment aan de Julliard School. Hij werd laureaat van o.a. het Concours Nany Phillipart, de New York Oratorio Society Competition, de Marilyn Horne Foundation Competition en de Salzburg International Mozart Competition. Hij werd door de Vereniging van Belgische Muziekpers uitgeroepen tot ‘Jonge Musicus van het Jaar 2005’.
Hij werkte mee aan talrijk opnames van opera’s, oratoria en lied. Hij bracht solo cd’s uit met Lieder van Robert Franz (Etceterea), begeleid door pianist Jan Vermeulen; Goethe Songs van Hugo Wolf (Eufoda), Romanze van Francesco Paolo Tosti (Eufoda) en Wehmut und Liebeshauch, met liederen van Beethoven, Schumann, Grieg en Strauss (Eufoda), telkens begeleid door pianiste Inge Spinette. Hij maakte zijn opera-debuut met de rol van Paolino in Il Matrimonio Segreto (Cimarosa). Sindsdien vertolkte hij meerdere partijen vooral in het Mozart-repertoire. Zelf heb ik hem als Basilio in de “Nozze” van Sigiswald Kuijken uit 1998 gezien en gehoord, maar toch ken ik hem vooral als Rossini-vertolker.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.