Op 8 februari 2023 bevestigde de publiciteitsagent van Burt Bacharach dat hij overleden was zonder een specifieke oorzaak te melden.

Burt, een muzikale duizendpoot werd geboren op 12 mei 1928 in Kansas City, maar groeide op in New York City. Hij kreeg zijn muziektalent van zijn moeder die pianolerares was en als amateur liedjes schreef. Tijdens zijn tienerjaren hoorde hij trompettist Dizzy Gillespie en saxofonist Charlie Parker spelen wat hem ertoe bracht om bebop-clubs en jazz clubs te bezoeken. Hij studeerde muziek aan de McGill universiteit, ging in legerdienst van 1950 tot 1952 en was pianist in de officiersmess. Na zijn overplaatsing naar Duitsland was hij arrangeur van een dansorkest. Na zijn legerdienst ging hij zich perfectionneren in de Mannes School of Music en in de New School for Social Research in New York waar Darius Milhaud zijn mentor was. Hij begon te werken als pianist-begeleider voor Vic Damone maar werd door hem ontslagen omdat hij flirtte met vrouwen in het publiek. Daarna begeleidde hij zangeres Paula Stewart die met hem huwde tegen de zin van haar moeder die zei dat hij geen “marriage material” was, wat later bevestigd werd door zijn latere scheiding (1953-1958).

Van 1958 tot 1961 was hij pianist en bandleider voor Marlène Dietrich die ook dol was op hem niettegenstaande hun leeftijdsverschil van 30 jaar! 

Vanaf 1956  begon hij ook muziek te schrijven in dienstverband in de beroemde Brill Building waar vele “musicwonders” samen hokten en het was ook daar dat hij Hal David ontmoette, waarmee hij de volgende jaren als team enorm veel hits schreef. Hun eerste smash hits waren “Magic Moments” en “The story of my life”, respectievelijk voor Perry Como en Marty Robbins in 1957.

Bacharach beschouwde zijn samenwerking met Hal David als een huwelijk, wel eentje dat langer duurde dan zijn burgerlijke huwelijken (4). Na Paula Stewart volgden nog de actrice met de eindeloze benen Angie Dickinson (1965-1981), die eerder ook al een relatie had met John Kennedy, vervolgens de mede-tekstschrijfster Carole Bayer Sager (1982-1991) en tenslotte met Jane Hanson (1993-2013).

Bacharach lag goed in de markt omdat hij een knappe man was die over een goede smaak had om zich te kleden. Tekstschrijver Sammy Cahn zei over hem: “Hij is de enige liedjesschrijver die er niet uitziet als een tandarts”.😂

De lijst van zijn successen is te lang om hier op te schrijven, alsook de lijst van artiesten waarvoor hij de songsmid was.

Verleden jaar ontving hij nog de Gershwin Prize for Popular Music uit de handen van President Barack Obama.

Burt Bacharach was meest bekend voor de filmsong uit “Butch Cassidy and the Sundance Kid” die heette “Raindrops keep falling on my head” dat de scène begeleidde waarop Paul Newman zonder handen door het weiland reed met Katharine Ross achterop de fiets..

Raymond Thielens

Bronnen: Wikipedia en The Washington Post

Foto: ABC Television via Wikipedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.