Het is vandaag al vijftien jaar geleden dat de Vlaamse ronderenner Frans Brands is overleden.

Hij werd achtste in de Tour de France van 1965 en vijftiende in de Giro d’Italia van dat jaar. In beide gevallen won hij ook een rit, zij het dat dit wat de Tour betreft, die van 1963 was. Hij won ook ritten in de Ronde van Catalonië, de Dauphiné Libéré en de Ronde van Luxemburg. Dat laatste was in 1967, toen hij ook de Ronde als zodanig op zijn naam schreef. Met al deze Ronde-successen voor ogen is het des te opmerkelijker dat zijn beste plaats in een klassieker zowaar Parijs-Roubaix betrof. Met name in 1968 werd hij daarin elfde. Al die succesvolle jaren reed Frans Brands voor de ploeg van Lomme Driessens. Zo maakte hij in 1969 ook deel uit van de Faema-ploeg van Eddy Merckx, die dat jaar zijn eerste Tour zou winnen. Frans werd hiervoor echter niet geselecteerd en zou de laatste jaren van zijn carrière dan ook bij andere ploegen vol maken (Watneys en Goldor). Bij de aanvang, met name bij de categorie van de zogenaamde Onafhankelijken, had hij nog voor Libertas gereden.

Ronny De Schepper

Picture of Edward G. Robinson in the 1940's
© Holland / Retna Ltd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.