Mijn Canadese steun en toeverlaat Alcide meldt dat het vandaag precies 260 jaar geleden is dat de eerste schaatswedstrijd betwist werd. 260 jaar geleden, dus onnodig te zeggen dat de bijgevoegde foto misschien wel oud is, maar uiteraard niet uit die tijd kan dateren.

Helaas vermeldt Alcide niet waarop hij zich baseert om dit te beweren. Hij geeft wel een definitie van wat hij onder de sport schaatsen verstaat: “Être le plus rapide d’un groupe de quatre concurrents qui patinent ensemble sur une piste tracée sur la glace d’une patinoire couverte.” Deze toelichting was wel noodzakelijk, want de menselijke natuur kennende, kan men gerust veronderstellen dat, van zodra iemand onder de knie had hoe je je op het ijs snel kon voortbewegen, er al een ander klaar stond om hem uit te dagen het nog rapper te doen. Alcide merkt dan ook terecht op: “Le patin pour la glace existe depuis fort longtemps et dans tous les pays nordiques. Les indiens d’Amérique, par exemple, glissaient grâce à des os qu’on attachait aux pieds. Le but étant de raccourcir le temps entre deux distances.” Wat helemaal geen verwondering mag wekken, is het feit dat deze eerste wedstrijd in Engeland plaatsvond. Alle sporten werden immers in Engeland “uitgevonden”. Wat me wél verbaast, is de toevoeging “op een overdekte piste”. Een overdekte schaatspiste in het Engeland van 1763? En hoe werd dat ijs dan op temperatuur gehouden?
Enfin, de bekendste schaatsrace vindt wel degelijk in openlucht plaats en dat is natuurlijk de Friese Elfstedentocht. Over de legendarische wedstrijd precies zestig jaar geleden gewonnen door Reinier Paping werd een tijdje geleden (2009) een film gedraaid door Steven de Jong, “De hel van ’63”.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.