Julian Miles “Jools” Holland is een Engels pianist, televisiepresentator en bandleider van zijn orkest Jools Holland & His Rhythm & Blues Orchestra. Hij staat vooral bekend als de presentator van het BBC-programma Later with Jools, mogelijk één van de invloedrijkste muziekprogramma’s ter wereld.(foto Yummifruitbat via Wikipedia)

Holland, die geboren is in Londen, brak door als lid van de band Squeeze, die opgericht werd in maart 1974. Holland speelde de keyboards in de band. In 1980 verliet hij de groep om een solocarrière te beginnen. De groep had tot dat moment drie albums uitgebracht. De eerste soloplaat van Holland kwam al in 1978 uit, de ep Boogie Woogie ’78. In de jaren tachtig bouwde Holland zijn solocarrière verder uit, wat uiteindelijk leidde tot de oprichting van het orkest The Jools Holland Big Band in 1987, en uiteindelijk Jools Holland & His Rhythm & Blues Orchestra. Het orkest speelt jaarlijks voor gemiddeld 500.000 mensen.
Sinds 1992 presenteert Holland zijn muziekprogramma Later with Jools op de Britse televisiezender BBC Two. In het programma treden zowel gevestigde als onbekende bands en artiesten op, en af en toe speelt Holland met een van hen mee tijdens de opnamen. Voor oudejaarsavond maakt Holland altijd de oudejaarsspecial Hootenanny. Naast “Later” maakte Holland ook andere televisieprogramma’s voor de BBC, zoals Name that Tune; Don’t Forget Your Toothbrush; Beat Route; Jools Meets the Saint en Jools’ History of the Piano.
In 1996 kreeg Holland een platencontract bij Warner Brothers. Voor deze platenmaatschappij maakte hij de cd-serie “Jools and Friends”, waarbij hij telkens met verschillende artiesten samen speelt. Voorbeelden van deze artiesten zijn onder andere Blur, Coldplay, Sting, George Harrison, Norah Jones, Eric Clapton, Joe Strummer, Robert Plant, Smokey Robinson, Sugababes, Peter Gabriel en Solomon Burke.
Op 4 oktober 2007 kwam Hollands autobiografie uit: Barefaced Lies & Boogie-Woogie Boasts.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.