Nog helemaal onder de indruk van mijn interview met Dawn Fay ging ik ’s avonds naar de Muntschouwburg om daar een voorstelling bij te wonen van “Uit het dodenhuis”, de opera van Leos Janacek. Dat was een beetje een afknapper, maar ik heb er eigenlijk niet veel van gemerkt, ik zat nog steeds op mijn wolk… (Ik heb geen foto meer van de voorstelling in de Munt, daarom moet u het met één uit een recente voorstelling in Tsjechië stellen.)

“Uit het dodenhuis” werd postuum gecreëerd in 1930, met een eigen libretto van Janacek, gebaseerd op Dostojevski en met als ondertitel dat er “in elk wezen een goddelijke vonk aanwezig is” (maar je moet wel goed zoeken, blijkbaar). Hij werd 25 jaar geleden dus opgevoerd in de Muntschouwburg en in tegenstelling tot andere opera’s, waarbij ik telkens tot het uiterste moest gaan om binnen te mógen, kreeg ik hiervoor zelf een uitnodiging.
Zijn “suite voor strijkorkest” uit 1877 daarentegen, dat ik enige tijd daarvóór hoorde van I Fiamminghi, was zijn eerste instrumentale werk, waarin invloed van Dvorak, Wagner en Smetana nog te horen is. Zelf noemde hij het in 1926 “het spreken niet waard”. Ten onrechte. Die suite viel nog te pruimen, de opera met zijn “Sprechgesang” helemaal niet.
Het keerpunt voor Janacek was “Jenufa” (1903), maar aangezien zijn tijdgenoten er net zo over dachten, duurde het tot 1916 vooraleer hij nog eens werd opgevoerd. Toch volgden daarna nog “Katia Kabanova”, “Het sluwe vosje”, “De zaak Makropoulos” en “De uitstappen van het heertje Broucek”.
Zijn eigen “sound” komt voort uit een transcriptie van “environment”-geluiden en dat kan dan zowel de natuur zijn als het stadsleven.
Une vie à l’envers,” noemt “Le monde de la musique” het: “Jeune conservateur, vieux révolutionnaire“.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.