De Britse schrijver, Peter Mayle (foto YouTube), die vooral bekend is geworden door zijn boeken over de Luberon, een streek in de Provence, is vijf jaar geleden overleden. Hij stierf in het hospitaal van Ménerbes, niet ver van zijn woonplaats in Vaugines.

Mayle werkte tot 1975 in de reclamewereld. Sindsdien wijdt hij zich aan het schrijven. In 1987 verhuisde hij naar Ménerbes in de Provence. In 1989 publiceerde hij “A year in Provence”, dat een internationale bestseller en televisiefeuilleton werd. In 1991 volgde “Toujours Provence” (ook wel bekend als “Hotel Pastis”) en een jaar later “Encore Provence”.In 1995 schreef hij “A dog’s life” en een jaar later “Anything considered”. De titel is ontleend aan het zoekertje dat het hoofdpersonage (zoals gewoonlijk Luciano Bennett, het alterego van Mayle) in de New York Herald Tribune plaatst en dat het verhaal “triggert”. Dat zoekertje gaat als volgt: “Unattached Englishman, mid-thirties, personable, fluent French, seeks interesting and unusual work, preferably in the Aix/Avignon area. Anything considered except marriage” (in de Penguin-editie p.15).
And he got more than he bargained for, zou ik zeggen. Wat oorspronkelijk een droomjob lijkt (vergelijkbaar met de internet-sensatie over de man die op een vijfsterren-eiland in de Stille Zuidzee mag gaan wonen en er nog dik voor betaald wordt ook), verandert echter reeds amper na één dag in een nachtmerrie als het slechts een dekmantel voor “organized crime” blijkt te zijn.
Even lijkt het erop dat de roman zich gaat verliezen in een ongeloofwaardig plot, vooral als het vrouwelijke hoofdpersonage Anna Hersh (een fotomodel dat nog dienst heeft gedaan in de elitetroepen van het Israëlische leger) ten tonele wordt gevoerd. Toch loopt alles nog af op de relaxte manier die je in de Provence verwacht. Een boekje dat zonder restricties kan worden aangeraden als vakantielectuur, vooral (dat spreekt vanzelf) als de vakantie richting Provence gaat…
“Chasing Cézanne” uit 1997 werd in het Nederlands vertaald als “Ontknoping in de Provence” en “A Good Year” uit 2004 werd in 2007 verfilmd door Ridley Scott met Russell Crowe en Marion Cotillard in de hoofdrollen en met een geweldige gastrol voor Albert Finney. In een kleiner rolletje herkennen we (nauwelijks) Richard Coyle alias Jeff uit “Coupling”. Regisseur Ridley Scott, zelf residerend in de Provence, had aan Peter Mayle het verhaal gesuggereerd, maar deze maakte er iets helemaal anders van. Daarop verfilmde Scott toch zijn originele idee.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.