Het is vandaag ook al twintig jaar geleden dat Maurice Gibb van The BeeGees is gestorven ten gevolge van een hartstilstand tijdens een darmoperatie.

The BeeGees (*) was een popgroep rond de tweelingbroers Robin Gibb (1949-2012) en Maurice Gibb (1949-2003) en hun oudere broer Barry Gibb (°1946). De broers waren geboren op het eiland Man, maar in 1958 waren hun ouders geëmigreerd naar Australië. Daar begon hun carrière, al keerden ze in 1967 terug naar Engeland. Daar traden ze o.m. op in het voorprogramma van Fats Domino in het Saville Theatre. Zij worden door Teddy Boys weggehoond als ze hun versie van Puff the Magic Dragon brengen.
In Australië en Nederland hebben ze rond dat moment hun eerste hit met Spicks and specks, in Engeland en elders volgen nummers als New York mining disaster 1941, Massachusetts, Words, World, I’ve gotta get a message to you en Holiday. Maurice Gibb trouwt met de Schotse zangeres Lulu, maar na het album Odessa (1969) verlaat Robin de groep wegens artistieke meningsverschillen. Hij scoort een solohit met Saved by the bell, terwijl zijn broertjes op datzelfde moment scoren met Don’t forget to remember me. De stijl is volledig hetzelfde en nadat Robin enkele jaren later opnieuw bij de groep is aangesloten, zal Saved by the bell in latere compilatie-albums als een “gewoon” BeeGee-nummer worden opgenomen.
Alhoewel ik persoonlijk vond dat The BeeGees nog lang niet aan het einde van hun kunnen zaten met nummers als First of May, To love somebody (dat ze oorspronkelijk voor Otis Redding hadden geschreven, maar diens vroegtijdige dood zorgde ervoor dat hij dit nummer nooit heeft kunnen opnemen, Janis Joplin heeft het nummer wél ooit gezongen), Lonely days, How can you mend a broken heart en vooral de soundtrack van de ontroerende coming of age-film “Melody”, ging de platenverkoop toch achteruit en was het uiteindelijk een andere film, namelijk “Saturday night fever” die hen uit de put moest trekken. Hierop ontdekken we een totaal andere groep, waarbij de falsetto-zang van Barry de oorspronkelijke solo’s van Robin een beetje naar de achtergrond duwt. Wellicht moest Maurice herhaaldelijk de brokken aan elkaar lijmen (zoals Ringo Starr bij The Beatles moest doen) om de ego’s van Barry en Robin met elkaar te verzoenen. Als op 12 januari 2003 Maurice onverwacht sterft aan een darminfarct, is de groep dan ook de facto dood, ook al treden Robin en Barry obligaat nog een paar keer samen op, meestal op herdenkingsconcerten voor hun overleden broer. (In 1988 was een vierde broer, Andy Gibb, op dat moment al een populair tieneridool, al gestorven, juist toen hij als vierde lid bij de groep zou komen.)
In november 2011 werd bekend dat Robin Gibb, dan 61, leed aan leverkanker. Hij overleed op 20 mei 2012. Daarmee kwam aan de Bee Gees een definitief einde.

Ronny De Schepper

(*) Officieel zou het “Bee Gees” zijn, dus in twee woorden en zonder “the”. Ben Crabbé zou hier wellicht zeer streng op zijn, maar zelf heb ik het moeilijk om in die termen te spreken. Een aantal zinnen voelen vreemd aan als men de “the” weglaat. Bovendien heb ik al van in mijn jeugd de gewoonte de naam in één woord te schrijven. Meer zelfs, ik heb jarenlang over “The Beegees” gesproken, dus zonder er de nadruk op te leggen dat het eigenlijk het voluit schrijven van “B.G.’s” is. En “B.G.’s” stond dan oorspronkelijk niet voor “Brothers Gibb”, zoals men ons nu altijd wil doen geloven, maar voor de initialen van zowel Bill Gates als Bill Goode, die de broers hebben ontdekt toen ze zich nog Johnny Hayes & the Bluecats noemden.

Een gedachte over “Maurice Gibb (1949-2003)

  1. Om geen verwarring te creëren met de informaticus Bill Gates zou ik er Radio DJ bijzetten in de tekst:

    The young brothers began performing where they could to raise pocket money. First called the Rattlesnakes, later Wee Johnny Hayes & the Bluecats, they were introduced to radio DJ Bill Gates by racetrack promoter Bill Goode (who saw them perform at Brisbane’s Speedway Circuit). Gates renamed them the “Bee Gees” after his and Goode’s initials — thus the name was not specifically a reference to “Brothers Gibb”, despite popular belief.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.