Op 1 januari 1958 wordt, met de installatie van de Europese Economische Gemeenschap en Euratom, het Europese bureau voor kernenergie, Brussel de officieuze hoofdstad van Europa.

Op 3 januari bereikt Sir Edmund Hillary, de overwinnaar van de Everest, met een Nieuw-Zeelandse expeditie de Zuidpool over land. Zij zijn de eersten die dit wagen na de tragische tocht van Robert Scott in 1912. Op 4 januari verbrandt de Spoetnik in de atmosfeer. Op Expo ’58 (van 17 april tot 19 oktober) was dan ook slechts een replica te zien. Volgens de VRT bezocht tachtig procent van de Belgen de (dure!) Expo op de Heizel in Brussel. Oh ja? Kent ù veel mensen die de Expo hebben bezocht dan? Mijn vrouw en ik komen allebei uit een sociale woonwijk, maar in twee verschillende uithoeken van het land (resp. Zulte en Temse) en wij schatten dat ongeveer tien procent van de mensen uit onze wijk daar naartoe is gegaan. Elders zal dat al niet veel méér zijn. Hoe men dan aan die tachtig procent komt, is me een compleet raadsel!
Op 31 januari lanceert Wernher von Braun, de ontwerper van de V2 van nazi-Duitsland, de eerste succesvolle Amerikaanse satelliet: de Explorer. Op 5 februari vormen Egypte en Syrië de Verenigde Arabische Republiek (VAR). Kort daarna komt Jemen erbij. Op 7 februari wordt de eerste DAF aan het publiek voorgesteld. Dezelfde dag nog worden er 4000 besteld. The first black student graduated from Central High School in May. Op 6 april 1958 wordt Humoradio afgekort tot Humo door de nieuwe hoofdredacteur, Jef Anthierens. Nog in 1958 bouwt IBM de allereerste computer. Hij weegt 275 ton en neemt een oppervlakte van 2000 m² in beslag. De eerste harddisk heeft een opslagcapaciteit van 4,9 megabyte (ongeveer tweeduizend keer minder dan wat een doorsnee USB-stick kan bevatten). De Schotse gynecoloog Ian Donald (1910-1987) maakt de eerste echografie van een foetus. Op 8 oktober plantte de Zweedse chirurg Ake Senning (1915-2000) de eerste pacemaker in bij de 43-jarige Arne Larsson. Die overleefde de ingreep, maar de pacemaker (ontwikkeld door de Canadese ingenieur John A.Hopps met de grootte van een hockeyschijf) begaf het nog dezelfde dag. Een tweede pacemaker werd ingebracht, maar ook die hield het amper wat langer uit. Een dag later sterft ook paus Pius XII, op 28 oktober wordt hij opgevolgd door Johannes XXIII. Op 20 november wordt het Schoolpact ondertekend.
“Het stenen bruidsbed” van Harry Mulisch zou in 1959 de eerste pocket geweest zijn in de lage landen. Volgens Het Nieuwsblad van 5/11/2010 had Mulisch “de goedkope paperback in de VS leren kennen en kreeg het van zijn uitgeverij gedaan ook zijn roman op die manier te verspreiden.” Léon Mokuna is topscorer in de Belgische competitie met 17 doelpunten. Op 20 september komt Paul Snoek bij Humo werken als TV-criticus. Zijn reputatie dat hij zelf geen televisie had, maar meekeek voor de etalage van een televisiewinkel had hij aan zichzelf te danken. Zo was hij namelijk zijn eerste kritiek begonnen.
Op 7 januari 1960 komt er naast de visie van Snoek nog een andere TV-rubriek, het fameuze Dwarskijker, dat oorspronkelijk (maar niet lang) door TV-regisseur Kris Betz werd volgeschreven. Vooraleer de rubriek synoniem werd van Willy Courteaux, zou ook Jeroen Brouwers hieraan nog hebben meegewerkt, maar buiten diens eigen verklaring bestaan daar geen bewijzen van.
Nog in dat jaar houdt pastoor Baers eindelijk op met zijn “zedelijke kwoteringen” in “De Boekengids”. Voor tal van niet-katholieke auteurs betekent dit dat ze nu eindelijk (misschien) ook in een katholieke bibliotheek zou kunnen worden aangeboden. En kijk, al heeft het er niets mee te maken, dat jaar wordt het Franse satirische weekblad Hara-Kiri opgericht o.a. door Georges Bernier, alias Professeur Choron (1929-2005). Op 30 juni wordt (Belgisch) Congo onafhankelijk. Léon Mokuna viert dit door voor de tweede maal topscorer te worden, deze keer met 14 goals.
In 1961 is Joeri Gagarin de eerste mens in de ruimte. Na een staatsgreep in Syrië spat de VAR uiteen. Mokuna verhuist naar S.V.Waregem. Op 5 oktober verschijnt voor het eerst de rubriek “Tieners Toppers Treffers”, al snel afgekort tot TTT, in Humo.
Op 11 januari 1962 verschijnt in dat blad de eerste “Humo sprak met” (afgekeken van Der Spiegel). Het eerste “slachtoffer” is minister Renaat Van Elslande, de tweede is reeds Hugo Claus. In februari is radiomaker Guy Mortier aan de beurt (dat was nog in de tijd dat geïnterviewden hun interviews konden herlezen en desnoods herschrijven, want de “dader”, Karel Anthierens, getuigt in Humo van 15/2/2011: “Guy zal het wel geen goed interview gevonden hebben, want hij heeft er veel aan veranderd.”), die nog dat zelfde jaar voor Humo gaat werken. Tot spijt van Willy Courteaux die zijn vertalingen van auteurs als De Maupassant of Tsjechov zag verdwijnen omdat “hij die ruimte nodig had voor andere stukken, onder andere voor zijn soort muziek-tussen-aanhalingstekens” (ibidem). Nog in 1962 opent Yves Saint Laurent een eigen modehuis. Op 22 augustus worden The Beatles voor het eerst gefilmd in de Cavern en op 11 oktober vindt de openingszitting plaats van het Tweede Vaticaans Concilie.
Op 3 juni 1963 overlijdt paus Johannes XXIII. Hij wordt opgevolgd door Paulus VI.
Ik weet nog altijd niet wanneer men met plastische chirurgie is begonnen, maar in de “Fenomenale Feminatheek” van Louis Paul Boon lees ik (p.40) dat in 1964 de Parijse naaktdanseres Regina Runen overleden is na een borstvergroting. Dat moet dus alleszins nog in de beginjaren geweest zijn. Nog in 1964 verschijnt “One dimensional man” (Herbert Marcuse). Philips ontwikkelt de compactcassette. In dat jaar is één van de succesrijkste films is “Born free” van James Hill met de Britse acteurs Virginia McKenna en Bill Travers, die de rollen vertolkten van Joy en George Adamson, die zich in Kenia met de opvang van jonge leeuwen bezighielden. Beiden kwamen in gewelddadige omstandigheden om in Kenia: Joy in 1980, George in 1989. Nadien hebben de twee acteurs hun werk verdergezet, zij het dan enkel wat fundraising en propaganda betreft uiteraard.
In 1965 verschijnt het rode boekje van Mao Zedong. Karel Anthierens volgt zijn broer Jef op aan het hoofd van Humo. Op 8 december sluit het Tweede Vaticaans Concilie.
1966 Masters and Johnson on sex and human loving.
In 1967 wordt in Engeland The Labouchère Amendment afgeschaft. In maart haalt Brian Epstein Fats Domino voor het eerst naar Engeland. In het Saville Theatre staan de jonge Beegees in het voorprogramma. Zij worden door Teddy Boys weggehoond als ze hun versie van “Puff the Magic Dragon” brengen. Op 13 juli verhuist Humo naar de Livornostraat, maar het is niet duidelijk of dat ook het moment is dat Guy Mortier het hoofdredacteurschap overneemt van Karel Anthierens. Alleszins, op 25 augustus vindt tijdens Jazz Bilzen de eerste Vlaamse love-in, georganiseerd door Humo plaats. Naast Procol Harum treedt ook Joske Harris op met zijn orkest.
1968 was het jaar van de Jennifers: “Jennifer Eccles” (Hollies), “Jennifer Jennings” (Louis Neefs) en “Jennifer Juniper” van Donovan wiens “Hurdy gurdy man” toch knapper was. In datzelfde jaar verschijnt “Erinnerungen an die Zukunft” (Erich von Daniken) en in april introduceert Daan Delannoy van Humo de cassetterecorder om interviews op te nemen (eerste slachtoffer: Cliff Richard). Nog bij Humo wordt Guido Van den Hauwe de verantwoordelijke voor het tv-katern. Hij zal deze taak blijven uitoefenen tot zijn pensionering in 1999. Zelfs Guy Mortier geeft toe: “Het tv-katern is onze ruggengraat.” ’t Is ooit anders geweest, maar tegenwoordig is dat de enige reden waarom ik nog Humo neem (met “Uitlaat” en “Het Gat van de Wereld” als bonus).
In mei ligt in Parijs “sous les pavés la plage”. Op 4 april wordt Martin Luther King vermoord. Een week later, op 11 april ondergaat de Duitse studentenleider Rudi Dutschke bijna hetzelfde lot. Op 6 juni is er de moord op Robert Kennedy en op 21 augustus komt er door Russische tanks een einde aan de Praagse Lente.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.