Net zoals “Quiz me quick” opende “Salamander” met een bijna perfecte eerste aflevering die het beste laat verhopen voor de rest van de serie. Eén minpunt: dat Filip Peeters (foto) ooggetuige is van het afschieten van één van zijn informanten, dat kan nog door de beugel, maar dat hij de tweede opbelt net op het moment dat het deze zijn beurt is, is er wat over. Vooral omdat dit voor het verhaal niet meer nodig was: als het lijk werd ontdekt, zou hij wel automatisch de link kunnen leggen. Maar nu ik erover nadenk, er IS nog niet echt een lijk, laat staan dat het zou ontdekt worden, dus misschien stuurt Ward Hulselmans ook dit onderdeel van het plot nog de juiste richting uit. (*)

Naderhand heb ik de recensies gelezen in Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen en die zijn veel minder lovend, al geeft Het Nieuwsblad onbegrijpelijkerwijze dan toch nog een acht op tien als waarderingscijfer. (Dat is een beetje zoals juryvoorzitter Len Goodman in “Strictly come dancing” die een prestatie soms tot op de grond afbreekt en dan toch een “seven!” geeft…)
Ik geloof dat het in de GVA was dat men het scenario van Ward Hulselmans ongeloofwaardig achtte omdat complottheorieën in een land als het onze als belachelijk werden afgewimpeld. Er stond zoiets als “Wouter Beke is nog niet eens in staat om een pot Nutella te openen” geloof ik, en in het geval van Wouter Beke kan ik dit zelfs bijtreden, maar als ge opgegroeid zijt bij De Rode Vaan dan vindt ge complottheorieën niet zo ver gezocht.
Zo ben ik er nog altijd van overtuigd dat de Bende van Nijvel een aantal “random” moorden heeft gepleegd om één (of een paar) specifieke moord(en) te camoufleren. En ik wil er ook nog altijd mijn hand voor in het vuur steken dat de twee pompiers die omkwamen bij een bomaanslag van de CCC, niet door de CCC maar door de rijkswacht of toch een ingreep van “hogerhand” zijn gedood. Zoals gebruikelijk had de CCC immers wel degelijk gewaarschuwd dat de wagen “piégé” was, maar aangezien zij met hun slachtofferloze bommencampagne een zekere sympathie begonnen te verwerven bij “het morrende volk” werd volgens mij doelbewust de waarschuwing in de wind geslagen, zodat er nu wél slachtoffers vielen en de CCC ten dode was opgeschreven.
Enfin, wie kijkt, zal zien, zei de blinde en binnen enkele afleveringen zal blijken of ik mijn mening moet herzien.

Ronny De Schepper

(*) Al uit de trailer voor de tweede aflevering blijkt dat dit inderdaad zo is. De moord wordt immers afgedaan als zelfmoord. Dus de scène heeft wél zin. Bravo, Ward!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.