Vandaag is het al 65 jaar geleden dat Chuck Berry twee rock’n’rollsongs opnam die mijns inziens de eeuwigheid zullen doorstaan: “Johnny B.Goode” en “Sweet little sixteen”.

Ik moet er helaas “mijns inziens” aan toevoegen, want in deze periode van “Top 2000” en “Duizend klassiekers” heb ik ze jammer genoeg nog niet weten passeren…
Maar goed, “Johnny B.Goode” heeft sowieso de ultieme bekroning reeds gehad veertig jaar geleden. Toen werd Berry’s versie van het nummer verwerkt op de Voyager Golden Record, die is bevestigd aan de twee Voyager-ruimtevaartuigen die gelanceerd werden in 1977.
Het nummer staat op de zevende plaats op The 500 Greatest Songs of All Time van het muziektijdschrift Rolling Stone.
En toegegeven, ook bij het uitbrengen was het niet meteen een superkraker. De hoogste positie die het nummer ooit heeft bereikt is de achtste plek in de Billboard Hot 100.
Het lied werd geschreven door Berry in 1955 en gaat over een arme jongen van het platteland, die gitaar speelt en hoopt daar ooit beroemd mee te worden. Volgens Berry is het lied deels autobiografisch. Oorspronkelijk zou in de tekst worden gezongen over een “kleurling”, maar plattelandsjongen leek hem achteraf geschikter, als het op verkoopcijfers aankwam.
De titel suggereert dat de gitaarspeler uit het lied Johnny heet, die zich goed moet gedragen (cfr. ook de hilarische scène in “E.T.”, waarbij E.T. naar Sesamstraat kijkt, waarin de letter “B” aan bod komt; een kindje moet raden welke letter het is en als het “B” antwoordt, zegt de pop: “B good!”, maar bij het afscheid van Elliot, maakt E.T. daarvan: “Be good!”), maar het is dus wel degelijk de afkorting van een tweede voornaam, gevolgd door een familienaam. Deze naam “Goode” kan slaan op Goode Avenue in St.Louis, waar Berry geboren werd. De naam Johnny komt dan weer van Berry’s pianospeler Johnnie Johnson, maar voor de opname van “Johnny B.Goode” speelde echter niet Johnnie Johnson maar Lafayette Leake de piano. De bas werd zoals gewoonlijk gehanteerd door Willie Dixon en ene Fred Below zat aan de drums.
Het lied is ook prominent aanwezig in de film Back to the Future uit 1985. Hierin speelt Michael J.Fox’ personage Marty McFly een cover van het nummer, nadat hij terug in de tijd is gereisd, en geeft zo onbewust Chuck Berry (wiens neef Marvin aanwezig is bij het optreden) inspiratie voor het nummer.
Toen Chuck Berry in september 1986 werd opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame, speelde hij live “Johnny B.Goode” en “Rock’n’Roll Music”, geholpen door Bruce Springsteen en de E Street Band.
Grappig is ook dat Wikipedia een honderdtal coverversies vermeldt, maar dat men wel de versie vergeet, waardoor ik voor het eerst heb kennisgemaakt met dit nummer, namelijk die van Roland Van Campenhout. Ik geef toe dat de plaatversie met zijn Blues Workshop geen recht doet aan de live-versies die hij destijds in jeugdclub Broebelke heeft gespeeld (hij is twee of drie keer langs gekomen, dacht ik), maar ze is toch in vinyl geperst en verdient er dus bij te staan.
Maar waarom is dit nu “grappig”? Wel, toen ik halfweg de jaren zeventig samen met de Nederlandse popkenner Piet Muys ook zo’n lijstjes van Chuck Berry-covers aanlegde, schrapte Piet uit mijn lijstje ook Roland en eveneens de versie door onze eigen groep Salade. Met dat laatste had hij wel gelijk, omdat daar inderdaad helaas geen opname van bestaat, maar het schrappen van Roland heeft hij uiteindelijk toch rechtgezet.
Uit de lijst op Wikipedia onthou ik vooral The Beatles, Jimi Hendrix, Jerry Lee Lewis, Elvis Presley en The Rolling Stones.
En dan ook nog deze versies, omdat ik ze nog niet heb gehoord: Buddy Holly, Elton John, The Who, Fleetwood Mac, Led Zeppelin, Status-Quo, Prince, Buck Owens, The Tornadoes, Carlos Santana, The Shadows en… Slade (dus toch nog Salade?)

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.