Het is vandaag al vijf jaar geleden dat de Australische baansprinter Ron Baensch is overleden.

Alhoewel het baanwielrennen (en dan zeker de sprintnummers) mij maar matig interesseert, was Ron in mijn jeugd mijn favoriete wielrenner (achter de ongenaakbare Rik Van Looy natuurlijk). Zijn voornaam speelde daarbij uiteraard een rol én het feit dat Angelsaksische wielrenners in die tijd nog een rariteit waren en ik me (tevens wegens mijn liefde voor het Engels) altijd heb aangesproken gevoeld door “buitenbeentjes” in de wielrennerij.

22 ron baensch

Ik heb Ron als mijn geheugen mij niet in de steek laat tweemaal ontmoet. De eerste maal was in de Zesdaagse van Antwerpen. Aan de hierbij afgedrukte foto die nog uit het programmaboekje afkomstig is, kan ik zien dat dit in 1965 moet geweest zijn, want Ron reed toen voor Lamot-Libertas en het logo daarvan is goed zichtbaar op zijn trui. Ik kan me echter niet herinneren dat ik toen ook echt met hem heb gesproken. Het contact zal wel uitsluitend bestaan hebben uit aanmoedigingskreten en een wuivend handgebaar. De hoeveelste hij in die zesdaagse is geëindigd en wie zijn ploegmaten waren, dat weet ik niet meer. Een jaar later werd hij wel derde samen met Leo Proost en Jos Verachtert en voorafgegaan door de winnaars Post-Pfenniger samen met Jan Janssen en door Sercu-Merckx met Bugdahl.
Nadien heb ik hem echter nog eens op de kermiskoers in Temse ontmoet en toen heb ik wel degelijk met hem gesproken. Ik vertaalde voor hem namelijk de aanwijzingen die de koerscommissaris bij het begin in het Nederlands gaf (hoeveel ronden e.d.). Ik kan me niet meer herinneren in welk jaar dat was, ook al omdat ik er niet zeker van ben welke trui Ron bij die gelegenheid droeg. Een neutrale witte? Dan zou het in 1968 of 1969 kunnen zijn geweest, toen hij als individueel reed.
In die tijd heb ik hem blijkbaar nog een derde maal ontmoet, opnieuw in de zesdaagse van Antwerpen. Ik herinnerde mij daar zelf niets meer van maar dankzij het Blommenkinders-dagboek van Erik Westerlinck (die dag nochtans zelf afwezig) lees ik op 27 februari 1968 het volgende: “Ken (d.i.Erik) afwezig. Naar het Sportpaleis in Antwerpen. In het Sportpaleis was alles zeer duur (dit tot spijt van Etienne die zich moest intomen) en we moesten steeds recht staan op het middenplein. Voor de rest: de schilders doen goede zaken bij de Antwerpse meisjes. Red had reeds honger dadelijk toen hij binnenkwam (ongelooflijk). Peter Post en Rik Van Looy verloren beiden hun dernyreeks tegen Theo Verschueren. Ron Baensch kende Ron Dovan (dat ben ik dus) nog en beiden voerden een kort gesprek, waarbij Dovan Baensch vroeg om toch nog te blijven rijden, maar Baensch weerde het lachend af. Rons moeder ging bij de cabine van Van Looy en ook deze kende haar nog (*). Erik en Roger De Vlaeminck reden een ereronde. Om half één ging men naar huis. Veel te vroeg, zeiden de Blommenkinders, maar Rons ouders waren vermoeid door het lange staan.”
Ron eindigde ook nog derde in de Zesdaagse van Perth in zijn thuisland (al was hij zelf van Melbourne) samen met Jens Sörensen, de vader van Rolf. Winnaars werden de thuisrenners John Young met Sid Patterson vóór Faggin-Terruzzi. Samen met Sid Patterson zou Ron trouwens in 1967 ook derde worden in de Zesdaagse van Madrid na Janssen-Koel en Lopez Rodriguez-Decabooter.
In zijn eigen discipline (de sprint dus) was zijn beste prestatie een tweede plaats in het wereldkampioenschap na Antonio Maspes in 1964 en nogmaals tweede in 1966 achter Beghetto. Tussendoor werd hij in 1965 derde na Beghetto en Sercu, een plaats die hij als amateur ook al in 1961 had behaald na Bianchetto en Beghetto.
Op bovenstaande foto toont Ron Baensch (l) op 9 september 1965 aan collega Piet van der Touw (r) en enkele andere renners de striemen op zijn rug na het conflict tussen de politie en drie renners woensdag na het bezoek van generaal Franco in San Sebastian. Van der Touw was net als Baensch opgepakt en heeft zeven uur vastgezeten. (Auteur: Epu via het archief van ANP).
Op 9 maart 2011 had Edmond Hood van Pez Cycling News nog een interview met Ron waarin hij o.a. het volgende vertelde: ‘I rode for Libertas for two years, I got Noel Fore’s last year’s Flandria bike; with Casagrande I got a nice parcel of cycling clothing – shorts, jerseys and tracksuits but not a cent; I’m down has having ridden for the British Carlton team in 1970 but all I got was two frames – I didn’t do very well out of being with teams!’
After Ron’s cycling days were over, he took an unusual career path: ‘I got a job driving trucks in Sweden, through a friend, I loved it, I used to drive up to the Arctic Circle, down to Portugal and Greece – I was young and fit and could drive for long periods, sometimes passing through four countries in a day.
I came back to Australia in 1974 and got a good job on the oil rigs, here in Newcastle – it was good money and enabled me to put the deposit down on this old house.
I came back from Europe with nothing, I had to borrow the air fare home from my mum – it took me a year to pay her back.
I raced locally up until 1980, in fact, I won my last race – a pursuit race.”

Overigens, over achtervolgen gesproken: Ron Baensch heeft nog een één jaar jongere broer die ook op de piste actief was, maar dan vooral op dit onderdeel.

Ronny De Schepper
(met dank aan Stephen Esleben)

(*) Eerst en vooral: ondanks het feit dat dit in het handschrift van Erik is geschreven, kan het eigenlijk niet van hem zijn, daar hij er niet bij was. Ik denk dus dat ik hem dit alles heb ingefluisterd. Dat dacht ik al bij de opmerking dat de Australiër Ron Baensch me nog zou hebben herkend (in de kermiskoers van Temse, een half jaar eerder, had ik inderdaad kort met hem gesproken), maar het feit dat Rik Van Looy mijn moeder nog zou hebben herkend (in diezelfde koers gaf mijn moeder hem namelijk drank en andere verfrissingen aan, althans zo heeft ze mij verteld, want ze deed dit aan ons huis, terwijl ikzelf aan de aankomst zat) dat is toch een beetje te veel van ‘t goede!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.