Op dezelfde dag als wielrenner Ron Baensch is ook de Californische schrijfster Sue Grafton (foto Mark Coggins via Wikipedia) aan kanker is overleden…

Met Kinsey Millhone heeft zij een vrouwelijke detective gecreëerd voor een reeks die het alfabet volgt. Het is begonnen met “A van Alibi” en “B van Bedrog” en in 2004 zat ze al aan “R is for Ricochet”. Tegen dat tempo zit ze in 2009 aan de “Z van Zebrapad” of zoiets. Het is een vrijblijvend procédé, wat reeds blijkt uit de vertalingen van de titels (“C” is for corpse/“C van crimineel” b.v.), maar ’t strafste is dat ze b.v. zelf in “A van Alibi” tegenspreekt dat het dààrover gaat: “Dit leek mij duidelijk een moord waarbij een alibi van weinig of geen belang was. Als je de moeite neemt om het medicament in iemands antihistamine-capsules door gif te vervangen, dan hoef je verder alleen maar af te wachten.” (p.26)
Kinsey is androgyn, deelt klappen uit en is onhandiger met make-up dan Joost Zwegers, om maar die te noemen. Grafton, wiens vader zelf detectives schreef, is opgegroeid met Mickey Spillane. Ze kent echter niets van politiewerk en op die manier leek haar eerste boek (waarin Kinsey Millhone nog een doetje is; het draait eigenlijk om het feit dat ze moeilijk kan verwerken dat ze, weliswaar “in dienstverband”, iemand heeft moeten vermoorden) wel een parodie. Op een bepaald moment moet ze b.v. een woning doorzoeken, waarin iemand is neergeschoten: “Ik wist niet zeker wat ik in haar woning zou aantreffen, wist niet wie mij daar wellicht op zou wachten, maar om daar met een geladen revolver te worden betrapt leek mij, vooral als zij dood was, wel een heel slecht idee.” (p.112) Oh ja? Hoeveel kans bestaat er dan wel dat hààr revolver toevallig precies dezelfde is als het moordwapen? (En even recent afgevuurd?)
Soms zijn er trouwens ook lachwekkende elementen die niets met misdaad en dergelijke hebben te maken. Zo geeft ze op p.120 een minutieuze beschrijving van het dierlijke leven in de woestijn om – terecht! – te concluderen: “Bij de negentig kilometer per uur die ik reed kreeg ik geen dieren te zien…”!
Grafton werkte tot dan toe voor Hollywood, maar daar kreeg ze het verwijt dat ze wel karakters kon invullen, maar geen plot bedenken. Daarom schreef ze een boek dat gebaseerd was op haar eigen echtscheiding, waarbij ze haar ex wou vermoorden omdat ze de kinderen niet kreeg toegewezen. In tegenstelling tot, ik zeg maar, Ronny Beks doet Kinsey Millhone het wél voor het geld. Al was het maar om zich een scheerapparaat (voor haar benen) of een stofzuiger te kunnen aanschaffen. Ze is nooit getrouwd geweest en heeft zich voorgenomen ook nooit kinderen te hebben. Althans zo zegt ze na haar eerste moordonderzoek toen ze 26 was: “Een vrouw werd ervan beschuldigd dat zij haar eigen kinderen had vermoord. Drie stuks. Meisjes. Alle drie jonger dan vijf. Ze had leukoplast over hun mond en om hun handen en voeten geplakt, ze in een vuilnisbak gedouwd (sic) en daar laten stikken. Ik moest de uitvergrote politie-foto’s bekijken. Ik was meteen van eventuele moordneigingen genezen, evenals van iedere neiging tot moederschap”. En als het ware terloops voegt ze er nog aan toe: “Ze is uiteraard vrijgesproken, tijdelijk niet toerekeningsvatbaar heet dat. Het zit er dik in dat ze weer vrij rondloopt.” (p.128)
Toch is Kinsey niet vies van een avontuurtje. Typisch voor het genre is dan dat het met “een lekkere bink” is en geen “huisman”. Als je dan op voorhand weet dat het niet op een verhouding gaat uitdraaien, dan is het in het eerste boek een koud kunstje om te raden wie ze heeft neergeschoten…
In tegenstelling tot stripfiguren veroudert Kinsey wel, maar niet in dezelfde mate als de boeken elkaar opvolgen. Ze is in 1992 33 en het is de bedoeling dat ze bij de Z 40 is. Zijzelf heeft de Z echter niet gehaald, ze is gestorven kort nadat haar boek “Y is for yesterday” is uitgekomen…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.