In februari 2015 wilde Olivia van Lowie weten welke avonturen hij allemaal in Mexico had beleefd. Wat jammer dat Lowie niet van de gelegenheid gebruik heeft gemaakt om te vertellen hoe zijn oog dat hij in Vlaanderen in een speeltuin had verloren (how careless of him) miraculeus weer is teruggegroeid! Maar eigenlijk wil ik langs deze weg vooral Tim geruststellen (gespeeld door Jeroen Lenaerts, die vandaag zijn veertigste verjaardag viert): Tim jongen, je speelt nu toch al lang genoeg mee in “Thuis” om te weten dat er daar nooit ofte nimmer abortus wordt gepleegd! (Verdomme, ben ik toch wel Paulien – zie hieronder – vergeten, zeker! Sorry, Tim, ’t was goed bedoeld…)

“Are you sure it isn’t cancer?”
In een aflevering van de telenovella “Desperate Housewives” ging het vele jaren later over de tweeling van Lynette Scavo die op komst was (één moest afgedreven worden om de ander te doen overleven). Daarbij ging men zonder schroom de tranerige toer op, ook al was Lynette oorspronkelijk helemààl niet te spreken over haar zwangerschap. In de laatste aflevering van vorig seizoen dacht Lynette dat haar kanker opnieuw de kop op stak, maar ze bleek zwanger te zijn en dan nog wel opnieuw van een tweeling. En dat terwijl ze reeds vier kinderen heeft die bijna volwassen zijn, haar man opnieuw wil gaan studeren en zij pas een tweede loopbaan is begonnen. Als ze de uitslag krijgt, vraagt ze dan ook smekend: “Are you sure it isn’t cancer?” Maar een abortus… Nee hoor, dat komt zelfs niet ter sprake. Idem dito in “Thuis”.

Paulien is ongewenst zwanger en dat zorgt natuurlijk voor problemen. En voor het eerst is abortus een mogelijke oplossing. In de VRT-soap “Thuis” komen zowat alle maatschappelijke problemen aan bod, maar over abortus of over euthanasie, de twee stokpaardjes van religieuze fundamentalisten van eender welke gezindte, was tot dan toe nog geen deftig woord gevallen. Ondertussen mag echter duidelijk zijn dat de Jan Matterne die op de aftiteling passeert, de zoon is, want zo lang vader Matterne nog leefde zwaaide hij nog steeds de plak in de populaire soap. Zo dienden de scenaristen zich in allerlei bochten te wringen die wel leuke scenario-vondsten opleveren (Dr.Ann die het kind van haar broer blijkt te hebben geadopteerd!), maar die me toch vooral geïnspireerd leken door de conservatief-katholieke zienswijze van Jan Matterne, waarmee we ook in “De collega’s” en vooral “Het pleintje” reeds konden kennismaken.
Alhoewel… een abortus mag dus deze keer wel ter sprake gekomen zijn, de schuldgevoelens waarin Paulien zich wentelt en die duidelijk als voorbeeld voor de kijker moeten dienen zijn toch ook buitenmate katholiek van inspiratie (*). Alle vrouwen die ik in mijn leven ben tegengekomen en die een abortus achter de rug hadden, spraken daar zeer zakelijk en zonder enig schuldcomplex over. Of nee, ik zou liegen, ik heb er ook wel één ontmoet die er na al die jaren nog altijd bijzonder hysterisch op reageerde. Maar hier was meer aan de hand dan louter een abortus (wat dit dan wel was, daarop kan ik om voor de hand liggende redenen niet ingaan) en bovendien was dit zoals gezegd één voorval tegenover hoeveel? vier? vijf? andere. (Anderzijds moet ik eerlijkheidshalve ook toegeven dat het hier om “rijpe” vrouwen ging, terwijl Paulien amper het kind-zijn is ontgroeid.)
Anderzijds moet het julie in al die jaren zeker al opgevallen zijn dat de regisseur de geestelijke zoon van Russ Meyer, de Amerikaanse cultpornofilmer die geobsedeerd was door grote borsten, is. Alle vrouwen die in “Thuis” voorzien zijn van “een flinke bos hout voor de deur” worden immers vriendelijk verzocht om deze in al zijn glorie ten toon te spreiden.

En dan heb ik het in de eerste plaats nog niet eens over Lien Van de Kelder, die vroeger (in de tijden vóór Marie Vinck) zowat symbool stond voor goed voorziene jonge dames, noch over Clara Cleymans, die als Nina haar borsten in de strijd gooit om “mijnheer de notaris” binnen te doen, want dat is dan wat men noemt “functioneel naakt”.

Nee, ik heb het vooral over Rosa Verbeeck bijvoorbeeld, die zozeer met haar ooft te koop loopt, dat ik me soms afvraag of ze haar vroegere man Waldek Kosinski opnieuw wil binnendoen. Alhoewel, dan zou het ook weer “functioneel” zijn. Neen, ze loopt er mee te koop omdat ze ze nu eenmaal hééft en omdat de regisseur ze graag ziet. Al loopt haar “schoonzoon” er soms met een rode kop bij en weet-ie niet waarheen kijken als ze bij het ontbijt vraagt of hij soms geen eitjes moet hebben…
Wie niét met haar décolletée liep te pronken was Kalina Malehounva, de actrice die Jelena gestalte moest geven. Maar versta me niet verkeerd: het is niet dààrom dat ik destijds heb beweerd “dat ik blij was dat Jelena was gestorven”. Dat had er immers niets mee te maken. Maar de scenaristen van “Thuis” hadden zich met deze intrige hopeloos in de nesten gewerkt. Eerst en vooral hoort een soort spin-off van “De Matroesjka’s” helemaal niet thuis in een familiesoap in primetime. Maar nog los daarvan rammelde het scenario aan alle kanten. Die Youri Lavrov (gespeeld door Lucas Tavernier) die kon zich zowat alles permitteren en toch kwam er niemand op de idee om de politie hiervan op de hoogte te stellen. Kon men dat in het begin nog aannemen omdat Eddy (drugsmokkel) en Waldek (schijnhuwelijk) betrokken partij waren, dan werd het op de duur bijna lachwekkend toen zowat de hele cast door Youri werd gegijzeld, zonder dat er ook maar iemand een poot uitstak. De aanslag van Eddy met zijn camion op de taxi van Mo mocht dan nog een geweldige cliffhanger zijn om het seizoen mee te besluiten, maar dat Mo en Bianca daar enkel wat schrammetjes aan overhielden, meer nog, dat de geboorte van de baby uiteindelijk toch nog goed is verlopen, was er al ver over. En dan ging dat nog een tijdje zo door tot er nu met de dood van Jelena een einde aan gekomen is. Allé, dat mag ik toch aannemen, aangezien Youri, door Waldek in de knie geschoten, niet eens een poging deed om naar zijn revolver te grijpen die vlak voor zijn neus lag. Waarom hij die revolver sowieso had gebruikt om Jelena dood te schieten was ook zoiets. Want waarover ging dit nu eigenlijk? Dat Youri via een reeks van schijnhuwelijken een circuit van mensenhandel wou opzetten en tegelijk Jelena tussen de bedrijven door als prostituée voor hem te laten optreden. Wat wint hij er dan mee met haar omver te knallen? Niets dus. Maar wij gelukkig wel, want hopelijk keert “Thuis” nu terug naar de huis-, tuin- en keukenruzies waarmee een soap normalerwijze zijn pap moet koelen.

Ronny De Schepper

(*) Vele jaren later zou één van de verhaallijnen juist zijn dat Paulien moeilijk zwanger kan geraken. Dat ze dus vroeger al eens zwanger is geweest, komt dan traditioneel niet meer ter sprake. Buiten het feit dat dit zoals gewoonlijk een slag in het gelaat is voor kijkers met een geheugen dat toch nog niet helemààl buiten westen is, lijkt me dit ook een beetje een “straf” voor haar abortus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.