Het is vandaag al twintig jaar geleden dat Henri Arnoldus is overleden. Deze onderwijzer uit Middelburg had reeds meer dan tien jaar (vooral jeugdboeken) gepubliceerd, maar het was met “Pietje Puk” uit 1958 dat hij de geschiedenis zal ingaan.

Niet minder dan vijftig boekjes zouden uiteindelijk de postbode van Keteldorp als onderwerp hebben, met een totale oplage (bij zijn dood) van 3,5 miljoen exemplaren. “Die Pietje Puk was eigenlijk een typisch Middelburgse figuur, een draaiorgelman,” verklaarde Arnoldus ooit in een interview. “Die was als zodanig niet te gebruiken, maar zijn naam natuurlijk wel.” Alhoewel Arnoldus’ Pietje Puk dus postbode was, belette dat niet dat in vele boekjes hij een andere functie kreeg (b.v.”Pietje Puk wordt agent”), op die manier paste Puk helemaal in de stijl van boekjes als “Tiny op de boerderij” enz. Alhoewel Pietje vaak guitenstreken uithaalt (waardoor hij in botsing komt met de Wet, vertegenwoordigd door agent Langdraad), week Arnoldus niet af van de typisch Hollandse traditie om de kinderen niet enkel te vermaken, maar ook op te voeden. Aangezien hij echter vooral het rechtvaardigheidsgevoel wou aanwakkeren, kwam hij minder moralistisch over dan vele van zijn soortgenoten.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.