Vandaag is het al 65 jaar geleden dat de Engelse schrijfster Dorothy Sayers is overleden. (Bronze statue of Dorothy L. Sayers by John Doubleday. The statue is across the road from her home at 24 Newland Street, Witham, Essex. Foto: General Johnson Jameson.)

Haar echte naam was Atherton Fleming en ze was één van de eerste vrouwelijke afgestudeerden van Oxford. Dorothy Sayers creëerde een legendarische detective in de figuur van Lord Peter Wimsey. Zoals de naam reeds aangeeft, spelen haar romans zich “in de betere kringen” af. En net als bij Agatha Christie hebben de schurken nogal eens linkse sympathieën of zijn het geen Ariërs…

“The documents in the case” uit 1930 b.v., dat te vinden is in de detectiveomnibus uitgegeven bij Utrecht / Antwerpen (Het Spectrum, 1963, 951 blz.) is weliswaar in samenwerking met Robert Eustace geschreven, maar dat komt dan misschien vooral door de vorm, die een mengsel is van een briefroman met verklaringen van verschillende personen. Over welke “documenten” gaat het nu? Deze documenten zijn samenge­bracht door Paul Harrison, de zoon van George Harrison, die gestorven is door “vergiftiging door paddestoelen”. Daar zijn vader een expert is op dat gebied, kan Paul niet aannemen dat zijn vader zich vergist heeft tussen een eetbare paddestoel en één die muscarine bevatte. Na eerst op een vals spoor te zijn gebracht door de hysterische dienster, Agatha Milsom, die de “perverse” romanschrijver John Munting van een verhouding met Mrs. Harrison (zijn tweede vrouw; het was geweten dat het niet vlotte tussen George en Margaret – dat was haar naam) ver­dacht, komt Paul op het spoor van de schilder Harwoord Lathom, vriend van Munting en ook van zijn vader. na chantage bekomt hij van Mrs.Cutts, Lathoms huishoudster, brieven waarin Lathom door Margaret onrechtstreeks aangespoord wordt George te vermoorden, zeker nadat zij van hem een kind veracht. De niets vermoedende Harrison had Lathom meegenomen naar “De Hut”, een eenzaam buitenverblijf waar hij naar paddestoelen placht te zoeken. Lathom is blijkbaar in de gelegenheid ge­weest syntheti­sche muscarine mee te schoepen van een vriend-fysicastudent, Leader. Hij heeft deze dan wellicht in de bouillon gemengd vooraleer naar Londen te vertrekken waar hij voor een sluitend alibi zorgt. Het probleem is dat syntheti­sche muscarine door een gewone analyse niet te onderscheiden valt van natuurlijke, zodat een jury van gewone mensen aan een ongeluk zal blijven geloven. Door een toeval heeft enkele maanden later Munting een onderhoud met een zekere Dr. Waters, die een procédé uitlegt door lichtbreking waardoor het moge­lijk is het synthe­tische te onderscheiden van het natuurlijke. Wanneer het braak­sel van Harrison onderzocht wordt kan men inderdaad vaststellen dat hij opzettelijk vergiftigd werd. Resultaat: Lathom wordt gehangen en Margaret gaat vrijuit omdat er geen formele bewij­zen zijn dat zij hen tot de moord heeft aangezet…
Op het einde van haar leven viel Dorothy Sayers ten prooi aan een vlaag van religiositeit (populariseren van theologi­sche werken, bijbelse toneelspelen, religieuze essays, hoor­spelen b.v. “The man born to be king” 1943, studie van Dante), maar hebben wij niet allemaal onze zwakheden?

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.