Het is al vijf jaar geleden dat de Brugse acteur Marc Van Eeghem is overleden aan prostaatkanker. De ziekte was reeds in 2010 vastgesteld en op een bepaald moment werd de jongere broer van Kurt Van Eeghem zelfs genezen verklaard, maar niet zo heel lang geleden werd vastgesteld dat de kanker was uitgezaaid naar het bekken. Van dan af is het snel gegaan.

In het theater zag ik hem voor het eerst in oktober ‘83 toen hij, pas afgestudeerd in Studio Herman Teirlinck, de rol van Raf Troch (ook al overleden) overnam in “Sidi Bel Abbes” naast Ben van Ostade. Daarna zag ik hem op 25 oktober 1986 aan het werk in “Wolfsklem” van Pjeroo Roobjee. Gevolgd op 12 september 1987 door “Het gebroed onder de maan” van Gildas Bourdet. Hierover schreef ik o.m.: “Gilda De Bal en de zusjes Jonckheere zijn meeslepend als hoertjes, Marc Van Eeghem staat natuurlijk onder een grotere druk om hetzelfde waar te maken als travestie, maar zelfs de grootste scepticus zal zich wel door hem laten overtuigen”. Op 17 september 1988 was er “Nachtasiel” van Maxim Gorki. Dit was net zoals “Het gebroed” een productie van het Gentse Arcatheater in een vertaling en bewerking van regisseur Jos Verbist.
Op televisie was Marc vooral bekend van “Terug naar Oosterdonk” (foto), dat om hem te eren zal worden hernomen op de VRT, en verder “De Parelvissers”, “Het eiland”, “Katarakt” en recent nog in “Tytgat Chocolat”. Hij vertolkte ook gastrollen in reeksen als “Witse”, “Aspe”, “Vermist” en “Code 37”.
In de bioscoop tenslotte was hij de onfortuinlijke wielrenner in “Hector” van Stijn Coninx (en Urbanus).
Tot slot wil ik graag mezelf even citeren (in oktober 2014): “Eén van de betere series op dit moment op televisie vind ik Amateurs op VTM. Vooral de manier waarop Stany Crets zich als Stanny Krets te kakken laat zetten op een manier die alleen maar met Het Geslacht De Pauw kan worden vergeleken, vind ik zeer gedurfd. Maar ook meeste andere acteurs vind ik fantastisch. Het is altijd gevaarlijk om in zo’n geval namen te noemen, maar Marc Van Eeghem verdient toch een speciale vermelding, vind ik.”

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.