Vandaag wordt de Japans-Belgische violiste Yuzuko Horigome reeds 65 jaar.

Horigome was de winnares van de Elisabethwedstrijd 1980 (foto Canvas). Het was meteen de doorbraak van de “Oosterse school”. Vooral omdat iedereen showman Peter Zazofsky had verwacht. Ze bleef nadien in België “hangen”, trouwde er met de Belgische dirigent Bartholomeus-Henri Van de Velde en woont nu in Watermael-Bosvoorde. Daar amuseert ze zich o.a. met duo’s te spelen met zichzelf (met behulp van een bandopnemer neem ik aan). Ze heeft immers ondertussen ook piano geleerd. Ze was in 1993 jurylid voor dezelfde wedstrijd, wat een beetje symbolisch was voor de sterke Oosterse inbreng dat jaar. Niet minder dan veertien Japanners namen deel, naast drie Koreanen en drie Chinezen, om dan nog niet eens de Amerikanen, Canadezen, Duitsers en… Belgen te tellen, die eigenlijk van oosterse afkomst waren. Eén daarvan (de Duitse Honda-Rosenberg) bereikte de finale, net als twee “echte” Japanners, twee Koreanen en twee Chinezen. De helft plus één dus!
In 2012 kwam Horigome op een wel heel vreemde manier in het nieuws. De douane op de luchthaven van Frankfurt had namelijk haar viool in beslag genomen. De muzikante had het instrument – met een waarde van een slordige één miljoen euro – volgens de douaniers moeten aangeven bij haar aankomst in de Europese Unie. Maar Yuzuko Horigome is weliswaar Japanse maar wóónt in ons land. Het instrument in kwestie – een Guiseppe Guarneri del Gesu van 1741 – kocht ze in het prille begin van haar carrière in Japan en is verzekerd in Londen. Dat verduidelijkte haar man in Het Laatste Nieuws: “Ze reist altijd met haar viool en heeft daar tot op vandaag nooit problemen mee gehad. Ze reist gemiddeld eens per maand naar Japan. Bij de transit in Frankfurt, werd ze echter tegengehouden door de douanediensten. Die verweten haar dat ze haar viool niet had aangegeven. Men eist van haar 190.000 euro of een bankgarantie voor dezelfde waarde, namelijk 19 procent van de geschatte waarde van de viool”, aldus nog Van de Velde.” De soliste besloot dan maar in Frankfurt te blijven wachten, waar ze enkele dagen later haar instrument terugkreeg, zonder verdere problemen.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.