Vandaag is het ook 290 jaar geleden dat de Engelse auteur John Gay is gestorven.

Als de naam John Gay iemand al iets zegt, dan is dat omwille van “The Beggar’s Opera” (1728). En dan nog uitsluitend omwille van de bewerking die Bertolt Brecht ervan maakte met zijn “Dreigroschenoper”. (Een kleine minderheid kent misschien ook wel de opera van Benjamin Britten.) Maar de voornaamste reden waarom ik één en ander ben gaan opzoeken over de man, is dat ik op hetzelfde moment op Spotify “No milk today” hoorde van Herman’s Hermits, met het fameuze zinnetje “the company was gay“. In mijn stuk over de groep heb ik er al op gewezen dat in die tijd (1965 als ik het goed heb) “gay” dus blijkbaar nog gewoon “opgewekt” betekende en niet “homofiel” (*). In combinatie met John Gay (en ook wel omwille van zijn portret) vroeg ik mij af of deze eertijds populaire auteur soms aan de grondslag zou liggen van deze tweede betekenis. Ik heb daarvan echter geen “bewijs” gevonden. Wel kwam ik de uitdrukking tegen dat “The Beggar’s opera” made Rich gay and Gay rich“. Alhoewel de woordspeling oorspronkelijk sloeg op John Rich, de producer van het stuk, zegt het volgens mij ook iets over de populariteit van het stuk: het maakte de rijken blij en niet alleen de rijken, maar het waren natuurlijk vooral zij die ervoor zorgden dat Gay rich werd… Maar goed, ze werden er alvast niet homofiel door, dus we staan nog altijd even ver als bij het begin. Als iemand me iets kan vertellen vanwaar de uitdrukking “gay” voor homoseksueel komt, wanneer ze voor het eerst werd gebruikt en wanneer ze gemeengoed werd, graag!

Ronny De Schepper

(*) Een ietwat voorbarige conclusie bleek later. Want wat lees ik in “Whitman and the Gay American Ethos” van Jimmie Killingsworth in 2000? “The very word ‘homosexuality’ did not appear until the end of the nineteenth century (…) The word ‘gay’ may have been used in (Walt) Whitman’s day as an underground code term (…) but no solid evidence exists for this early dating, and the usage certainly had no public currency.” Maar Killingworth tracht wel te bewijzen dat Whitman “participated in bringing gayness into history (…) He helped to invent gayness.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.