Vandaag is het al 35 jaar geleden dat de Armeens‑Amerikaanse filmregisseur Rouben Mamoulian is overleden. Op bovenstaande foto zit hij in het midden tussen de hoofdvertolkers van zijn film “Becky Sharp” uit 1935, Bill Faversham en Frances Dee.

Deze man kende een bizarre carrière. Na een korte periode als opera‑ en theaterregisseur kwam Mamoulian in 1929 in de filmwereld terecht. Hij en andere theatermakers moesten Hollywood toen voorbij de kaap van het geluid loodsen. Maar al van bij zijn eerste film (“Applause”, 1929) toonde Mamoulian zich een meester van het beeld. Mamoulian werd een alom gewaardeerd filmmaker met toonaangevende films als “Dr.Jekyll and Mr Hyde” (1931) en “Queen Christina” (1933). Maar, net als Von Sternberg of Whale, kreeg ook Mamoulian het vanaf het midden van de jaren dertig bijzonder moeilijk met de studiobonzen. Zijn laatste film was “Silk Stockings” (1957) met Fred Astaire (Steve Canfield), Cyd Charisse (Ninotchka), Janis Paige (Peggy Dayton), Peter Lorre (Brankov) en… Wim Sonneveld (Boroff). In zijn boek beschrijft Tom Milne hoe de ‑ door de filmkritiek neergesabelde ‑ Rouben Mamoulian na een periode van bijna tien jaar zonder enige langspeelfilm, in 1957 opnieuw op de voorgrond trad met deze musical op muziek van Cole Porter. Maar opnieuw liet de kritiek geen spaander heel van “Silk Stockings”, een adaptatie van Ernst Lubitsch’ “Ninotchka” (1939). Voor deze gewaagde remake werd de ijzige Sovjetspionne Greta Garbo vervangen door Cyd Charisse, die deze maal het hof werd gemaakt door Fred Astaire. Milne noemt “Silk Stockings” zonder twijfel Mamoulians grootste film en een van de beste musicals aller tijden. Midden in de Koude Oorlogslogica had de toenmalige filmkritiek geen oog voor de inherente subversieve en tegendraadse kracht van de musical, zegt hij nog, maar persoonlijk denk ik daar anders over.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.