Wie geeft er nu nog om kinderen, hoor ik u al zeggen (*). Wel, het Speeltheater. En dan meer bepaald acteur Raymond Bossaerts (foto), regisseur André Vermaerke en auteur Karel Eykman. Zij zorgen samen voor de vertelling « David en Goliath ».

Recht voor de raap, compleet met alle theatertruukjes die kinderen nog steeds kreetjes van verrukking onttrekken. Begrijp ons niet verkeerd : we prijzen de vertelvorm niet als alleenzaligmakend aan, verre van daar! Maar in 1987 worden we nu eenmaal met het erg curieuze fenomeen geconfronteerd dat kinderen een « gebrek aan verbeelding » hebben (de drie makers aan onze confrater van « De Gentenaar »)! De schuldige kent u zelf: de televisie. Vandaar dat wij echt binnenpretjes hadden met de komaf die bovengenoemd trio maakt met Rambo, Rocky, Robocop en andere Goliaths. En dat terloops de « vrede-door-afschrikkingsstrategie » met de grond gelijkgemaakt wordt, kunnen we natuurlijk ook enkel maar toejuichen (al zal precies déze passage voor kinderen niet helemaal duidelijk geweest zijn).
Hartwig Dobbertin zorgde voor een sober decor, maar met een prachtige Goliath (enorm verrassingseffect incluis!), en de muziek van Paul Carpentier viel blijkbaar ook erg in de smaak van het jonge volkje, maar dat komt natuurlijk omdat die « Also sprach Zarathustra » niet kennen… Bossaerts tenslotte brengt moeiteloos een vijftal personages tot leven, al hopen wij wel dat zijn twee kompanen erin zullen slagen hem niet al te zeer te laten vergalopperen in minder essentiële scènes, zoals die met het schaapje Benjamin…

Referentie
Ronny De Schepper in De Rode Vaan nr.47 van 1987

(*) Hier zal wel iets aan voorafgegaan zijn dat ondertussen echter ergens in de nevelen des tijds is verdwenen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.