Han le Blanc — zo zouden we de 15de druk van de Nederlandse zedenschets, met de kneuterige anti-held « Han De Wit gaat in ontwikkelingshulp » van Heere Heeresma, kunnen omschrijven. Een boek dat de spot drijft met alle waarden en gelukkig evenzeer met alle onwaarden en zelfs antiwaarden uit de samenleving der Lage Landen. Amusant, en heel relevant, in een soms knotsgekke stijl, met absurditeiten die als hele waarheden boven het vlakke polderlandschap uitstijgen. Je hoeft niet eens lange tenen te bezitten, Heeresma weet toch wel op je likdoorns te trappen. Met een grimlach doorsta je dat dan. Omdat je nu eenmaal voor jezelf maar beter stoer kan doen — en bekennen dat we allemaal een beetje Han De Wit zijn. Naast Pa Pinkelman de meest amusante figuur uit de Nederlandse literatuur.

Referenties
Johan de Belie, Han le Blanc, De Rode Vaan nr.46 van 1987
Heere Heeresma, Han De Wit gaat in ontwikkelingshulp, De Prom, Baarn, 1987, 118 blz.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.