Dertig jaar geleden ging op de BRT-televisie “Willems en C°” in première, een detectiveverhaal, geregisseerd door Marc Lybaert en geschreven door Bart Holsters.

bartholsters

De Havanktrofee van uitgeverij Bruna werd in 1985 in de wacht gesleept door de nog jonge (°1953) Antwerpenaar Bart Holsters (een doorzichtig pseudoniem dacht ik, maar in Antwerpen blijken er tal van mensen met die naam rond te lopen — nomen est omen, zullen we dan maar stellen). In zijn debuut « Blokje om, hoekje om » laat hij een oudere, gerateerde inbreker een blokje om lopen en meteen ook het hoekje om gaan. Of eigenlijk niet. Al vlug blijkt dat de man helemaal geen jogger is enz. Kijk, dit is meteen een voorbeeld van de manier waarop Holsters werkt. Hij zet de lezer steeds op het verkeerde been, rafelt er een ogenschijnlijk waterdichte theorie voor uit, waarin de verstandige lezers (wat recensenten per definitie zijn) toch een paar gaatjes ontdekken en « dus » al naar de pen grijpen, maar een tiental bladzijden verder heeft Holsters deze wijsneus opnieuw bij het desbetreffende orgaan, want de theorie blijkt inderdààd niet te kloppen en hij heeft er al een nieuwe klaar. Enzovoorts, tot de verrassende ontknoping op het einde. Geen « thriller » dus, zoals het boekje hardnekkig wordt aangeprezen, maar wel een gezellige detective. Toch even snel lezen, wat lang niet zo dom is als snel vrijen (R.D.S. in De Rode Vaan nr.45 van 1985)
Dus toch een revelatie, die Holsters ? Een beetje wel, ja. Mede dankzij zijn vlotte stijl, maar ondanks zijn schooljongensachtige maatschappijkritiek (natuurlijk zijn alle rijken stout, natuurlijk zijn alle flikken dom, natuurlijk zijn alle boeven meelijwekkend).
Of dit ook het gevolg is in de opvolgers “Geld maakt niet gelukkig” (1986), “Koude kunstjes” (1988) en “Tarantula” (1990) weet ik niet, want die heb ik nog niet gelezen. Ze hebben telkens wel de ironische en herkenbare Jean-Pierre Willems als spilfiguur. Niet te verwonderen dus dat Holsters in 1992 “Willems en c°” schreef voor de BRTN. Marc Lybaert voerde de regie over Christel Domen (Nine), Gunther Lesage (Willems), Veerle Eyckermans (Anita Van Doren), Ugo Prinsen (Albert Van Doren), Monika Dumon (Eva Leibnitz), Horst Mentzel (Otto Leibnitz), Willy Vandermeulen (inspecteur Verheyden) en Jan Steen (Wally Van Doren). J.P.Willems, een jonge jurist, probeert aan de bak te komen als privé-detective. Net op het moment dat hij zwaar verlegen zit om werk, meldt zich de knappe 19-jarige Nine aan als assistente. Ongeveer gelijktijdig krijgt hij van inspecteur Verheyden een tip: misschien valt er wat te rapen als hij de moord op een zekere Albert Van Doren oplost. Willems en Nine zitten daarmee tot over hun oren in een intrige met moord, juwelen, diefstal en drugs… (Ronny De Schepper, 15/11/1992)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.