Vandaag wordt de Canadese violist Martin Beaver 55 jaar oud (foto YouTube). Hij werd geboren in St.Boniface, maar woont nu in Quebec. Zijn broer en hij moesten echt “zagen” om een viool te krijgen. Toen hij vier was lukte het en op tien jaar gaf hij al concerten. Dat zal dan allicht nog niet met de Bergonzi uit 1789 geweest zijn, waarop hij nu speelt. Ondertussen is hij gehuwd met een collega-violiste, die echter meer in kamerorkesten speelt.

08 Martin Beaver

Kortom, tijdens de finale van de Elisabethwedstrijd 1993 werd het al gauw duidelijk dat dit voor Werthen de numero uno was, terwijl Kuijken het maar een macho vond. Dat hij nog voor hij met Swerts begon, het publiek reeds aan het lachen bracht, werd dan ook in respectievelijke zin benaderd. Vakmanschap, “er stààn”, zeggen de pro’s; showman zeggen de con’s. En die zijn niet noodzakelijk con! Brahms is zijn lievelingsconcerto. Zijn show met gesloten ogen speelde hem echter parten, want af en toe zat hij er toch echt naast! Zelfs zodanig dat Werthen wat gas moest terugnemen: hij verwees naar Vadim Repin die min of meer op dezelfde manier speelde, maar dan juist.
Toch kreeg hij de Sternefeldprijs die wordt uitgereikt door de panelleden van de Vlaamse radio en televisie. Als de kranten zouden meespelen, zou dat misschien niet waar geweest zijn, want Thierry Bouckaert in “La Libre Belgique” ging hier verder in zijn oorlog met de hoboïst(e?) van het NOB. Jammer genoeg kan ik me niet herinneren wie er nù de solo speelde.
De Ravel-sonate heeft hij net zoals de anderen vooral als tegengewicht gekozen. De blues voelde hij uiteraard beter aan dan de Japanners, maar hij werd begeleid door Dana Protopopescu en dat is nu eenmaal geen Blumenthal. Hij was één van de vooropgestelde finalisten van de Elisabethwedstrijd, o.m. omdat zijn versie van het verplichte werk “Alternanza” van Paul-Baudouin Michel tot de beste behoorde (naast die van Kuusisto “uiteraard”). Toch kan men hem een gemis aan smaak toeschrijven, op basis van zijn keuzestukken. Men vraagt zich wel af wat hij als volleerde professioneel hier nog komt zoeken. Inspiratie voor het feit dat hij zijn eigen bier brouwt misschien? Zijn vierde plaats was dus wellicht een ontgoocheling, maar ikzelf zou hem slechts achtste hebben geplaatst. Hij voerde wel een verrassend sterke vijfkoppige Canadese delegatie aan.
P.S. Op zoek naar een foto vond ik een foto van Beaver met zijn viool op een koersfiets. Helaas was het een foto uit de portfolio van een beroepsfotograaf en ik heb hem dus maar niet overgenomen, maar ik ben wel nieuwsgierig of dit gewoon een “folietje” was van de fotograaf, dan wel of Beaver zelf inderdaad een wielerfan is…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.