45 jaar geleden werd “Mull of Kintyre” uitgebracht, nog onder de naam van Wings, alhoewel de groep op dat moment nog enkel bestaat uit Paul en Linda McCartney en gitarist Denny Laine (ex-Moody Blues en mede-auteur van het nummer). Het nummer was bedoeld als eerbetoon aan het pittoreske schiereiland Kintyre in Schotland, waar McCartney sinds 1966 de High Park Farm bezat, en aan de landtong, de Mull of Kintyre. Het lied was Wings’ grootste hit in het Verenigd Koninkrijk, waar het in 1977 het populairste kerstnummer werd. Het was ook de eerste single waarvan in het Verenigd Koninkrijk meer dan twee miljoen exemplaren werden verkocht.

Er werd in die tijd nog zolang gespeculeerd over een mogelijke Beatle-reünie dat sommigen overal spoken zagen of liever hoorden. Zo b.v. toen in 1978 twee elpees van de groep Klaatu verschenen (naar het hoofdpersonage uit de film “The day the earth stood still” van Robert Wise), waarover de platenfirma (Capitol) bewust heel geheimzinnig deed. De muziek deed inderdaad aan The Beatles denken, maar de stemmen eerder aan The Beach Boys (beide groepen zaten in de VS op het Capitol-label). Ook in de teksten waren er referenties. Zo léék “Mister Manon” niet enkel op “Helter Skelter”, de tekst ging ook over Charles Manson. Uiteindelijk lekte toch uit dat achter de groep de Canadese producer Terry Brown schuilging die vermoedelijk gewoon studiomuzikanten inhuurde om de Beatles-sound na te bootsen. Want hoe uniek The Beatles misschien ook mochten geweest zijn, hun geluid was wél gemakkelijk te kopiëren, zoals een tiental jaren later b.v. in Nederland werd bewezen toen de eerste “Stars on 45”-single uitkwam, die bijna volledig aan Beatle-melodieën was gewijd en die wel “gesampled” leek en waaronder dan het gekende klapritme werd gestoken.
Nadat Paul in Japan tien dagen gevangenisstraf moest uitzitten voor het bezit van marihuana (volgens Goldman omdat Yoko Ono hem had verlinkt bij een familielid dat bij de douane werkte), werden alle geruchten over een mogelijke Beatle-reünie in december 1980 heel cru de kop ingedrukt, toen John Lennon werd vermoord door Mark Chapman, een overspannen “fan”, die geïnspireerd was door het boek “Catcher in the rye”.
Op zijn volgende solo-elpee “Tug of war” draagt Paul het nummer “Here today” op aan John Lennon. Hij werkt ook mee aan “All those years ago” dat George Harrison schreef ter nagedachtenis van John en waarop ook Ringo is te horen.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.