Rolling Stone, ook wel Rolling Stone Magazine genoemd, is een Amerikaans muziektijdschrift dat vandaag 55 jaar geleden voor het eerst werd uitgebracht. Het is gevestigd in New York en brengt jaarlijks 24 nummers uit. Rolling Stone werd opgericht door Jann Wenner, die tot op heden de hoofdredacteur is. Het blad groeide in de beginjaren uit tot een invloedrijk medium op het gebied van muziek, cultuur en politiek, later door The Guardian omschreven als “De bijbel van de Sixties en de tegencultuur”. Rolling Stone is met een oplage van 1,5 miljoen het meest gelezen muziektijdschrift van de Verenigde Staten.

Jann Wenner, een student aan de University of California in Berkeley, was een muziekliefhebber en hoopte in de toekomst muziekjournalist te worden. Hij besloot in 1967 samen met jazzcriticus Ralph Gleason geld te verzamelen om zijn eigen magazine te starten. Nadat ze een bedrag van 7500 dollar hadden, werd in San Francisco in oktober 1967 begonnen aan het tijdschrift Rolling Stone. Het blad werd vernoemd naar de Muddy Waters-compositie “Rollin’ Stone”. Wenner: “Ik had geen idee wat ik aan het doen was. Ik had nog nooit van de woorden marketing of branding gehoord. Ik vond het gewoon een leuk idee. Ik had veel energie en liefde voor muziek.” Volgens Wenner en Gleason moest het blad “een barometer van de artistieke smaak en politieke gevoelens van de student” zijn. De eerste editie verscheen op 9 november 1967, met een foto van John Lennon op de voorpagina. Er werden 40.000 exemplaren gedrukt, waarvan er 6.000 verkocht werden. [Zie bovenstaande foto]
Rolling Stone kreeg de reputatie dat het hipper was dan ‘normale’ bladen, maar minder radicaal dan de ondergrondse bladen. Voormalig Rolling Stone-editor Abe Peck omschreef het als “hipper dan alles dat beter was, en beter dan alles wat hipper was”. Maar een veel beter beeld geeft de hit van Dr.Hook and the Medicine Show “On the cover of the Rolling Stone”.
Het blad had in het begin veel schrijvers die schreven in de ‘New Journalism’- of ‘Gonzo’-stijl, zoals Hunter S.Thompson en Joe Eszterhas, de later beroemde filmscenarist. Thompson voegde zich in 1970 bij het tijdschrift en schreef onder andere Fear and Loathing in Las Vegas, dat voor het eerst in Rolling Stone werd gepubliceerd. Ook Tom Wolfe publiceerde zijn artikelen in het blad. In de jaren zeventig werd er verder veel aandacht besteed aan de presidentscampagne van Nixon, de Manson-moorden, de ontvoering van Patricia Hearst en klokkenluider Karen Silkwood. In 1977 verhuisde Wenner het hoofdkantoor naar New York, waar zich de meeste gedrukte media zich bevonden.
In januari 1981, een maand nadat John Lennon werd doodgeschoten, verscheen een naaktfoto van hem op de cover van het tijdschrift. Voor de eerste maal in de geschiedenis verkocht Rolling Stone de gehele oplage van het blad. Tegen het einde van de jaren tachtig was Rolling Stone’s moederbedrijf Straight Arrow Publishers, Inc. een geschatte 250 miljoen dollar waard. Enkele jaren later werd de naam van Straight Arrow veranderd naar Wenner Media. Eind jaren negentig, met de komst van teen pop, werd het blad bekritiseerd om het uitvoerig belichten van dat genre (“all Britney all the time“). In 2002 werd FHM-editor Ed Needham aangesteld als hoofdverantwoordelijke bij Rolling Stone. Hij hield het echter maar een jaar vol en werd vervangen door Will Dana, die de stijl van Needham later bekritiseerde: “Alles moest opgeleukt en over-de-top worden”. De duizendste editie van Rolling Stone verscheen in mei 2006 met een 3d-cover van een parodie op The Beatles’ Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. De kosten voor de voorkant bedroegen bijna 1 miljoen dollar. [Wikipedia]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.