Nadat vanavond 105 jaar geleden de pantserkruiser Aurora om tien over half tien losse flodders afschoot, werd het Winterpaleis in Sint-Petersburg aangevallen door de communisten.

Rond twee uur ’s nachts kwamen de bolsjevistische bestormers van het Winterpaleis de ministerraadkamer binnen, waar ze alle ministers arresteerden uitgezonderd de afwezige premier Kerenski. Volgens Trotski waren er hooguit 25.000 tot 30.000 man die meededen met de Oktoberrevolutie aan bolsjevistische zijde.
Tijdens het bombardement van het Winterpaleis werd het Tweede Al-Russische Sovjetcongres geopend en bij de opening van het congres waren er 670 afgevaardigden, bestaande uit ongeveer 300 bolsjevieken, 193 sociaal-revolutionairen en 82 mensjevieken. De soldatenafgevaardigden uit het noorden waren oververtegenwoordigd en daar waren de bolsjevieken sterk, terwijl de soldatenafgevaardigden uit het zuiden met veelal mensjevieken en sociaal-revolutionairen ondervertegenwoordigd waren.
De Letten b.v. vormden ongeveer tien procent van de afgevaardigden, terwijl dat niet overeenkwam met de relatieve grootte van het aantal Letten in Rusland. En de Letten waren voornamelijk bolsjevieken. Een groot deel van de mensjevieken en “rechtse” sociaal-revolutionairen veroordeelden de aanval op het Winterpaleis en verlieten demonstratief het congres. De bolsjevieken wisten met steun van de linkervleugel van de sociaal-revolutionairen verscheidene moties aan te nemen en Lenin werd de voorzitter van de Raad van Volkscommissarissen die zich uitriep tot de nieuwe regering. [Wikipedia]
Voor de zoveelste maal, voor wie zich afvraagt waarom de Russische revolutie de naam Oktoberrevolutie meekreeg, terwijl ze klaarblijkelijk pas in november plaatsvond: het Tsaristische regime hanteerde nog de achterhaalde Juliaanse kalender. Eén van de eerste verwezenlijkingen van het communistische regime was trouwens het invoeren van de Gregoriaanse kalender, die bijna overal elders ter wereld reeds in voege was.
De Aurora is nu afgemeerd in Sint-Petersburg aan de Petrogradskaja Naberezjnaja straat, tegenover het oude St.Petersburg Hotel, en is ingericht als gratis toegankelijk museumschip. Tijdens mijn bezoek in 1988 samen met de vereniging van radio- en tv-critici hebben wij een bezoek gebracht, zowel aan de Aurora (bovenstaande foto) als aan het Winterpaleis (onderstaande foto).

Ronny De Schepper

foto

Een gedachte over “105 jaar geleden: begin van de Russische revolutie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.