Eergisteren is op 91-jarige leeftijd de Britse wielerpionier Brian Robinson overleden. Op 2 juli 1958 werd Brian Robinson de eerste Engelse winnaar van een Tour-etappe (in Brest), zij het dat hij voor de internationale ploeg reed en dat Arrigo Padovan eerst moest worden gedeklasseerd voor onregelmatig spurten (zie bovenstaande foto). Zijn tweede ritzege was dan ook veel indrukwekkender…

53 brian robinson

Again riding on the mixed Internations squad in 1959 Robinson had almost been turfed off the race at the end of fourteenth stage, to Clermont-Ferrand, until his directeur sportif – Sauveur Ducazeaux, Roger Walkowiak’s DS in 1956 – remembered a recent change to the cut-off rule which protected any rider who started the day inside the top 10, as Robinson had. Ducazeaux was unable to save Robinson’s team-mate Shay Elliott that day, the Irishman having tried to nurse Robinson through a jour sans and sacrificed his own Tour in doing so. Before he left the race, Robinson promised to win a stage in Elliott’s honour.
The stage Robinson and Ducazeaux chose for victory was the twentieth, 202 kilometres to Chalon-sur-Sciane, which they turned into a time trial, Robinson setting out with lightweight wheels and tyres and soloing to victory. The problem was, he took that victory with a 20-minute lead. And, behind him, Robic was suffering. One journalist implored Robinson to slow down, even to stop for five or ten minutes, to save Robic, but the Briton wasn’t having any of it. And so he pressed on, took the stage as he had promised he would and achieved a form of vengeance for the axing of Elliott. (Feargal McKay, The Complete Book of the Tour de France, p.317)

41 brian robinson

Voor zijn wielerloopbaan was hij net als Rod Stewart (b.v.) doodskistenmaker. Als amateur nam hij deel aan de Olympische Zomerspelen van 1952 in Helsinki. Hij werd 27ste in de wegrit.

82 brian robinson

In 1955 nam Robinson, professional inmiddels, deel aan de Ronde van Frankrijk. Samen met zijn ploeggenoot in de landenploeg Tony Hoar was hij de eerste Brit die de Tour uitreed. Dat jaar was hij ook vierde in de Waalse Pijl na Stan Ockers, Fons Van den Brande en Stanislas Bober. In 1956 nam er geen Britse ploeg meer deel aan de Tour de France, maar Robinson nam deel in een internationale ploeg rond Charly Gaul. Een jaar later werd hij derde in Milaan-Sanremo na Miguel Poblet en Fred De Bruyne.

59 brian robinson

In 1958 won hij als eerste Brit een touretappe, enkele jaren later gevolgd door etappezeges en de eindoverwinning in de Dauphiné Libéré.

42 brian robinson

In 1959 won hij nogmaals een etappe, die meteen het trieste einde inluidde voor de loopbaan van Jean Robic. Robic was toen 38 probeerde zijn laatste Tour te uitrijden, alhoewel was hij niet meer de grote renner hij was vroeger. In de 20ste etappe reed Robic op grote achterstand, maar rekende er wel op om binnen de tijdslimiet te arriveren. Maar Robinson won na een 200km eenzame ontsnapping met nog 20 minuten voor het peloton en Robic was uitgesloten.

45 brian robinson

In 1961 was hij eindwinnaar van de Dauphiné Libéré. Al zijn successen op het vasteland heeft hij behaald voor de ploeg St.Raphaël-Geminiani. Daarvóór reeds hij voor de Engelse teams Ellis Briggs en Hercules. Het onvermijdelijke jaar teveel (1963) reed hij voor Peugeot.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.