Alhoewel zijn naam jullie misschien niets zegt, is dit toch één van de populairste schrijvers geweest in de generatie van mijn ouders, zeg maar. De Noorse schrijver Trygve Emanuel Gulbranssen is immers de auteur van de trilogie Het geslacht Bjørndal, bestaande uit En eeuwig zingen de bossen (1933), Winden waaien om de rotsen (1934) en De weg tot elkander (1935), waarin hij het Noorse plattelandsleven in de periode 1760-1810 beschrijft.

Gulbranssen heeft over het algemeen niet veel op met de hogere standen en die worden ook stevig en met humor op de hak genomen, schrijf Wikipedia. Ik kan dat niet beamen, noch ontkennen, want ik heb die boeken nooit gelezen. Maar de films heb ik wél gezien! Vandaag is het al zestig jaar geleden dat hij is overleden.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Trygve Gulbranssen (1894-1962)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.