De Vlaamse actrice Joke Devynck viert vandaag haar vijftigste verjaardag.

Devynck werd geboren in het West-Vlaamse Poperinge, maar bracht haar jeugd door in Knokke-Heist. In deze gemeente studeerde zij dictie, voordracht en toneel aan de muziekacademie. Hierna trok ze naar het Antwerpse voor een studie aan Studio Herman Teirlinck, die ze in 1994 succesvol afrondde (*).
Terwijl Devynck nog op school zat, was zij al te zien als de Poolse Olga in de vtm-serie De Kotmadam. Het was haar eerste (gast)rol op televisie. Tot ongeveer 1999 stond ze voornamelijk op de planken met een tiental toneelproducties. In 1999 speelde zij in de vrt-reeks Flikken, waaraan zij haar naamsbekendheid vooral te danken heeft. In 2001 zei ze de serie vaarwel. Zij vond dat het genoeg geweest was en was daarenboven zwanger van haar eerste kind. Hiermee werd het ook een tijdje vrij stil rond haar, enkele tv-optredens uitgezonderd, totdat bekend werd dat zij te zien zou zijn in de nieuwste film van Jan Verheyen, Buitenspel, die in 2005 uitkwam. Daarna volgde onder andere de politieserie Vermist, die in 2008 uitgezonden werd op Prime en VT4. Vervolgens speelde Devynck de rol van Claudia Schneider in de vtm-serie De Rodenburgs. Daarna was ze Katrien De Schryver in de vrt-serie Het goddelijke monster naar het boek van Tom Lanoye.
Devynck kwam bij de federale Verkiezingen van 2010 op voor Groen! Ze woonde gedurende 19 jaar samen met de Belgische acteur Johan Heldenbergh, in Hofstade (bij Aalst). In 2013 gingen ze uit elkaar. Ze heeft drie kinderen, waaronder een tweeling. (Wikipedia)

(*) Ik heb haar eindexamenstuk bijgewoond (“Romeo en Julia” in een regie van Hilde Van Mieghem), maar was niet erg overtuigd (zie hier).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.