Waar men zich 55 jaar geleden nog druk om maakte: een blote jongedame op televisie!

Alhoewel ze als beroep b.v. aan aftitelingen van films heeft gewerkt, zijn haar fifteen minutes of fame (of zelfs veel minder dan dat) uitsluitend te danken aan het feit dat zij op 9 oktober 1967 als 21-jarige geheel naakt in het VPRO-programma Hoepla te zien was, wat een baanbrekende primeur voor de Nederlandse televisie was. Zij was op dat moment lid van  ‘Fluxus‘, een artistieke beweging die zich onder meer tot doel stelde om de ‘burgerlijke truttigheid’ van de samenleving te doorbreken.

Haar naakte verschijning leidde tot grote commotie en zelfs tot kamervragen in de Tweede Kamer. Ook haalde Phil met haar optreden de internationale pers. Het was voor Playboy aanleiding om een interview van haar te plaatsen in de uitgave van oktober 1968 met de kop “TV’s first nude”.

Overigens had Phil Bloom zich al eerder in 1967 naakt laten fotograferen: voor het standbeeld van het Lieverdje, op het Spui in Amsterdam. Verder speelde Phil in 1968 naakt in de geflopte film Professor Columbus, met een zeer jonge Jeroen Krabbé als hippie-koning.

Daarna kreeg Phil er genoeg van dat de publieke aandacht voortdurend op haar naaktheid focuste. Ze heeft in de jaren zeventig zelfs nog geprocedeerd om een uitgever te beletten deze afbeeldingen te exploiteren. Rond haar dertigste vertrok ze voor vijf jaar naar New Yorken daarna heeft ze ook nog enkele jaren in India gewoond en nu woont ze in Antwerpen.

In april 2000 publiceerde het tijdschrift Libelle een interview waarin zij zei over haar optreden in het programma Hoepla: “Hier [in Antwerpen] krijg ik respect en heb ik niet dat stempel van die minuut naakt op tv. In principe heb ik nooit last gehad van die gebeurtenis, ik sta er nog steeds achter. Maar in Nederland geven ze vaak geen kans om iets anders te zijn dan dat meisje van toen. Er moet eindelijk maar eens begrepen worden dat bloot de krant lezen niet het enige is wat ik kan.” (Wikipedia)

2 gedachtes over “55 jaar geleden: Phil Bloom bloot op televisie

  1. “Waar men zich vijftig jaar geleden nog druk om maakte,” schreef ik, maar ik had ongelijk: Facebook verwijderde het anno 2017 nog van mijn pagina! In de VS zijn ze nog altijd even achterlijk als wij toen!

    Like

  2. Even googelen en je vindt nog enkele mooie foto’s van de dame in kwestie. Wat is er mooier dan een naakt vrouwelijk lichaam?

    jaja, ik weet het, twee vrouwelijke naakten.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.