Het is vandaag al tien jaar geleden dat Big Jim Sullivan (rechts op de foto) is gestorven. Big Jim Sullivan (eigenlijk James George Tomkins) was één van de belangrijkste sessiegitaristen in de sixties, zelfs zodanig dat Jimmy Page bij zijn debuut “Little Jim” werd genoemd, naar analogie met zijn grote voorbeeld. De reden dat Big Jim Sullivan uiteindelijk geen beroemde naam is geworden, is wellicht te wijten aan het feit dat hij op latere leeftijd de vaste gitarist van… James Last is geworden!

Toen James zelf nog “little Jim” was, speelde hij bij Sid Gilbert and the Clay County Boys (a Western swing group), Johnny Duncan’s Blue Grass Boys, Vince Taylor & the Playboys (wat daarna Janice Peters & the Playboys werd) and the Vince Eager Band.
Sullivan gave also guitar lessons to near neighbour Ritchie Blackmore (later van Deep Purple en Rainbow).
In 1959 he met Marty Wilde and was invited to become a member of his backing group, the Wildcats, who were the warm up act on the television series Oh Boy!, produced by Jack Good. Good introduced Sullivan to studio work. The Wildcats on the other hand backed Eddie Cochran and Gene Vincent on their tour of Britain in 1960, during which Cochran died.
Wilde gave Sullivan a Gibson Les Paul guitar, which he had bought from Sister Rosetta Tharpe and reputedly was the first to be played in Britain.
In 1961 werd Sullivan the lead guitarist of the Krew Kats (zie foto), maar hij begon zich toch vooral toe te leggen op sessiewerk. Sullivan became one of the most sought-after guitarists throughout the 1960s and the 1970s, in part because of his flexibility in playing different styles of music. Sullivan played on around 750 UK chart entries, and averaged three recording sessions a day. Hij is b.v. te horen op Dave Berry’s 1964 hit “The Crying Game” and on P.J. Proby’s 1964 hits “Hold Me” and “Together”. Verder speelde hij nog op platen van Billy Fury, Frank Ifield, Adam Faith, Frankie Vaughan, Helen Shapiro, Johnny Hallyday, Freddie and the Dreamers (“I love you baby”), Gerry and the Pacemakers (“Ferry cross the Mersey”), Cilla Black, Peter and Gordon (“A world without love”), Tom Jones, Sandie Shaw (“Long live love”), Dusty Springfield, The Walker Brothers (“Make it easy on yourself” en “The sun ain’t gonna shine anymore”), Chris Farlowe (“Out of time”), David Bowie, Thunderclap Newman (“Something in the air”), Love Affair, Long John Baldry (“Let the heartaches begin”), Marmalade and The Small Faces (“Itchycoo Park”).
He played guitar on the Alexis Korner’s and Blues Incorporated’s album R&B from the Marquee in 1962 and Georgie Fame’s first album Rhythm & Blues at the Flamingo in 1964. In 1968 he played on George Harrison’s Wonderwall. Samen leerden ze ook sitar spelen (Sullivan zal in 1967 en 1968 twee sitar-albums uitbrengen onder zijn eigen naam; ook als gitarist zal hij twee eigen albums uitbrengen: in 1971 en 1975.)
In addition to playing on many UK albums Sullivan played on the Everly Brothers’ 1963 live album at the Olympia in Paris, Bobby Darin’s 1966 live album Something Special, Little Richard’s 1966 album Get Down With It: The OKeh Sessions and Del Shannon’s 1967 album Home and Away. In 1971 he played on Frank Zappa’s 200 Motels and also in the Jean-Claude Vannier Orchestra for Serge Gainsbourg’s Histoire de Melody Nelson. Wellicht is hij trouwens ook de gitarist op “Je t’aime… moi non plus”!

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Big Jim Sullivan (1941-2012)

  1. Aanvulling. Sullivan bracht inderdaad twee sitar albums uit, maar niet onder eigen naam. Wel als Lord Sitar, wat jarenlang speculaties opleverde. Men wou ons doen geloven dat dit dit o.a. Harrison zou geweest zijn. Overigens staan daar enkele prachtige covers op.
    De laatste jaren van zijn leven, gaf hij gitaarlessen, en af en toe een interview.
    Inderdaad de jaren ervoor speelde hij jarenlang bij James Last. Duidelijk te zien en te horen op Last live in Londen in de RAH.
    Begin jaren 70 was hij een aantal jaren de gitarist van de Tom Jones Band. Hij komt schitterend uit de hoek op She’s a Lady.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.